10 DINGEN DIE JE MOET WETEN ALS JE MET EEN CAMPER OP REIS WIL GAAN

​Ik heb eens 3 maanden onafgebroken in een camper/mobilhome gewoond en gereisd (binnenkort vertrek ik trouwens weer) en geloof me, de volgende tips had ik graag op voorhand gehad!
1. We zullen beginnen met het meest voor de hand liggende: zorg dat je alle nodige Apps op je smartphone geïnstalleerd hebt VOOR je vertrekt. Mijn favorieten: Park4Night (de enige goede app om een slaapplaats te vinden, tenzij je enkel op campings wil staan),  Polarsteps (om je trip op een mooie kaart te volgen),  Weebly of WordPress (want je gaat toch wel een reisblog bijhouden, niet?) en… Flush (gewoon downloaden, je zal wel zien waarom…).  

2. Zorg dat je een goede GPS hebt: Waze is geweldig, maar die stuurt je altijd via kleine baantjes en shortcuts, waardoor je wel eens onverwacht in iniemienie kleine dorpjes terecht kan komen met straatjes die recht uit de Efteling komen….: niet zo’n goed idee met een camper van 7 meter lang!​ 

3. Hang geen dingen vast aan je camper, zoals waslijnen of een windscherm of zo, en doe je zonneluifel (als je die hebt) dicht voor je gaat slapen. Geloof me: na de eerste nacht dat je dit niet hebt gedaan, vergeet je dit NOOIT meer. Je kan niet geloven hoe oorverdovend luid elk piepje en kraakje klinkt in zo’n camper!

4. Wist je dat camperaars elkaar onderweg groeten, net zoals bikers dat doen? Dus kom op, even het handje de lucht in wanneer je er eentje tegenkomt! Of maak het V-teken, zoals Lazy Bird 😉

5. Ga OVERAL naar het toilet, zelfs al moet je niet. Ga in tankstations, bars, restaurants, museums, winkels,… geloof me: het chemisch toilet reinigen is geen lachertje. 
Extra tip: onderhandel met je partner/kinderen… en zorg dat dit hun taak wordt omdat jij al kookt of afwast of whatever. ALLES behalve het toilet reinigen.

6. Neem een GIETER mee! Waarschijnlijk heb je er wel aan gedacht om een tuinslang mee te brengen (wij hebben een hele handige uittrekbare) om je watertank bij te vullen. Maar op veel plaatsen zal je die mooie slang nergens op een kraan kunnen aansluiten en dan sta je daar mooi. De enige oplossing is dan om je gieter 10 keer te vullen, dit werkt ook geweldig om je biceps te trainen trouwens. 

7. Als je wild kampeert zoals wij, dan ben je aangewezen op gasflessen voor je ijskast, warm water, kookvuur,… Je doet dan ongeveer 2 weken met een fles van 11 liter. De meeste campers hebben plaats voor 2 zo’n flessen, maar vergeet niet dat er verschillende systemen bestaan om de fles op je camper aan te sluiten, naargelang in welk land je je bevindt. Dus wanneer je in Portugal zonder gas valt, zou je wel eens problemen kunnen hebben om een Portugese gasfles aan te sluiten (been there, done that, big FAIL). Zorg dus voor een universeel systeem, dan kom je nooit in de problemen.

8. Probeer in het weekend uit de buurt van een stad te blijven om te slapen. Ga naar een camping of trek naar het platteland, want met oordopjes alleen ga je niet altijd geholpen zijn. We hebben het wel vaker meegemaakt dat we midden in de nacht wakker schrokken van roepende jongelui of wegscheurende wagens.

9. Investeer in een zonnepaneel!! En koop er bij voorkeur een dat ook met kunstlicht oplaadt, want dan blijft je batterij 100% opgeladen als je onder een straatlantaarn staat 🙂
Zorg ook dat je een extra lange stroomkabel bij hebt (op een haspel) voor de keren dat je op een officiële camperplaats staat en elektriciteit wil (handig om de laptop op te laden bvb). Zorg voor minstens 25 meter, je gelooft soms niet hoever je van de elektriciteitskast staat geparkeerd.
 
10. Last but not least: ladies & (some) gentlemen, als je niet zo’n fan bent van lichaamsbeharing:  zorg voor vertrek voor een full body wax. Je kan namelijk in de camper douche niet zomaar je benen staan scheren of je bikini lijn bijwerken (waar blijft dat haar dan?? Yep…) Daar kwam ik dus VEEL te laat achter…

X Lazy Bird

4 thoughts on “10 DINGEN DIE JE MOET WETEN ALS JE MET EEN CAMPER OP REIS WIL GAAN

  1. dat van je benen scheren in de camper douche. Die onthoud ik! Mijn ouders hebben namelijk net een camper gekocht en wie weet gaan we er deze zomer wel met z’n allen mee op vakantie.

    Like

  2. Ik ben al jaren camperaar, en begrijp de opwinding over het schoonmaken van het chemisch toilet niet. Wij gebruiken het chemisch toilet alleen maar om te plassen. Als we persé in de camper moeten kakken (ik ben een Nederlander, dus zou ik eigenlijk “poepen” moeten zeggen, maar ik weet dat dat woord in België een andere betekenis heeft) dan gebruiken we altijd Flex-toilet (https://www.flex-toilet.nl). Dat zijn kunststof zakken, met absorberend materiaal, die je met kleefstrips in de pot van het toilet hangt. Na gebruik rol je ze op de juiste manier dicht, en je werpt ze ergens in een afvalemmer. Op deze manier hoef ik niet vaker dan elke vier of vijf dagen de container van het chemisch toilet te ledigen, en dat is heus niet zo’n onaangenaam karwei. Er zit immers alleen maar vloeistof in.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s