3 Keer Genieten – over Verloren Maandag

Bakkerij Delafaille

Deze ochtend bij de bakker: het is Verloren Maandag, wat in de provincie Antwerpen staat voor Appelbollen en Worstebroden. Moedig stap ik de overvolle bakkerszaak binnen en neem een nummertje. Ik heb nummer 35 gewonnen, wat betekent dat er nog 29 wachtenden zijn voor mij.

Geen haast

Ach ja, ik ben niet gehaast en de koffie staat klaar, wie wil mag zichzelf bedienen. Er heerst een gemoedelijke sfeer, mensen lachen een beetje om het feit dat ze zo dicht tegen elkaar gepakt staan en zeggen ‘sorry’, ‘pardon’ en ‘oh excuseer’ wanneer ze ongewenst iets te dicht tegen iemand anders aanschurken.

Nummer 19

Een oudere heer tuurt intens naar zijn nummertje, hij heeft 19. Hij vraagt aan het dametje naast hem aan welk nummer we ondertussen geraakt zijn, dat blijkt 15 te zijn. De spanning stijgt duidelijk bij het meneertje en hij hupt dan ook een beetje op zodra zijn nummer wordt afgeroepen: “Ja, Ik!!! Voor mij 1 worstenbrood, nen hele warme alstublieft, want ik eet hem buiten op, het is goe weer!”.

Even later stapt hij naar buiten en installeert hij zich inderdaad op het bankje dat voor de bakkerij staat.

Alles op

Ik wacht rustig verder op mijn beurt. Terwijl ik afreken, komt hij opnieuw binnen om zijn kartonnen bordje en servetje terug te brengen, alles mooi opgegeten. De bakkerin knipoogt naar me en zegt: “Dat is al zijn 3e worstenbrood vandaag :)” …

Genieten

Even moet ik glimlachen en ik denk bij mezelf: hoe zalig is het, dat je tot 3 keer toe ZO lang staat aan te schuiven voor een warm worstenbroodje en dat helemaal niet erg vindt omdat je dan ook 3 keer op een bankje kan gaan zitten genieten.

Het leven kan zo simpel zijn.

​X Lazy Bird

BewarenBewaren

20 thoughts on “3 Keer Genieten – over Verloren Maandag

 1. Ik had tot gisteren nog nooit van verloren maandag gehoord, grappig dat Antwerpen zo z’n eigen tradities heeft en koestert!

  Like

  1. Moh echt?? Ja wij doen soms wat raar he, ook met moederdag, dat vieren wij op 15 augustus en heel België viert dat in Mei 🙂

   X Lazy Bird

   Like

 2. Oh wat mis ik de sfeer van verloren maandag in de Antwerpse bakkerijen! Moeten wel goede worstenbroodjes zijn geweest dat hij er 3 keer voor aanschuift!

  Like

 3. Ik kende het nog niet. Maar wel leuk zoiets. 3 keer wachten voor een worstenbroodje, zalig. Dan moeten ze lekker zijn geweest.

  Like

 4. Wat schrijf je leuk zeg! En wat was het druk bij de bakker! Hier ook hoor, en schandalig, maar ik heb de appelbollen en worstenbroden dit jaar aan mij voorbij laten gaan… De schade van de feestdagen was nog te groot… Een appelbol erbij, dat kon de weegschaal niet aan 😉

  Like

  1. Oei haha was het zo erg? Ik had me voorgenomen om ipv maandag dan maar dinsdag (gisteren dus) met de goede voornemens te starten 🙂

   X Lazy Bird

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s