Over Huisonderwijs

img-7108_orig.jpg

Zo, dat wist je nog niet he? Wij geven dit schooljaar huisonderwijs aan onze dochter! Gisteren begon voor ons ook de ‘school’ weer, na een heerlijk luie kerstvakantie. In deze blog vertel ik je hier iets meer over.

Waarom Huisonderwijs?

Er zijn natuurlijk verschillende redenen waarom ouders voor huisonderwijs kiezen. Heel vaak hoor je dat bepaalde kinderen niet kunnen aarden in het traditionele onderwijs, omwille van een bepaalde leer- of andere stoornis, omdat ze hoogbegaafd zijn, omdat ze gepest worden en noem maar op. In ons geval is het iets heel anders, wij besloten om dit schooljaar te gaan reizen en onze dochter mee op avontuur te nemen! We zijn in september vertrokken met een camper en hebben tot nu toe de Westkust van Frankrijk, Spanje en Portugal gedaan. Nu zijn we even in België, maar eind deze maand trekken we weer verder. Meer daarover in deze blog.

Mag dat zomaar?

Mag je zomaar beslissen om je kind zelf les te geven? Wel, dat hangt ervan af waar je woont! In Nederland gelden er vrij strenge regels hierover, maar in België is het eigenlijk geen probleem. Op deze website vind je alvast veel info, maar ik vat kort samen:

– Je moet elk jaar voor het begin van het schooljaar voor elk kind een ‘Verklaring van Huisonderwijs’ invullen en opsturen. Na enkele weken krijg je je goedkeuring (die krijg je eigenlijk altijd).- Je verzamelt zelf het materiaal en bepaalt zelf de planning van het onderwijs, je bent hier volledig vrij in zolang je maar conform de eindtermen werkt.- Je kan je eenmaal per jaar aan een inspectie verwachten, of niet :)- Als je kind de overstap van het basisonderwijs naar het secundair maakt, moet het examen afleggen bij de examencommissie, idem wanneer je tiener afstudeert in het secundair onderwijs.

Hoe pak je dit aan?

Wij zijn naar een infosessie van het VHOV geweest, het verbond voor huisonderwijzers. Daar werden we heel wat wijzer en konden we ook met andere ouders praten. Er rust nogal een taboe op huisonderwijs en ikzelf had eerlijk gezegd ook heel wat vooroordelen die gelukkig allemaal ontkracht werden. Aangezien onze dochter volgend schooljaar weer inplugt op school, vond ik het belangrijk om dezelfde materialen te gebruiken. Op de websites van Van In en Die Keure vind je heel wat boeken en werkschriften terug. Maar je kan ook voor  volledig zelf bedacht materiaal kiezen, of materialen delen met andere ouders. Er zijn heel wat Facebook groepen hierover, zoals bijvoorbeeld Huisonderwijs Vlaanderen.

Is het iets voor jou?

Wel, ik kan nu al zeggen dat ik HEEL VEEL respect heb voor ouders die dit doen! Er komt namelijk heel wat bij te kijken als je dit echt elk schooljaar wil doen, ZEKER van zodra je kind naar het secundair gaat.Als je kind nog in de basisschool zit, geen noemenswaardige leerproblemen heeft en je net zoals wij er voor een jaartje tussenuit gaat, is het absoluut aan te raden. Het voordeel is dat je 1-op-1 werkt en dus veel sneller vooruit gaat.

Wij spenderen gemiddeld 2-3u per dag aan schoolwerk, en daarmee bedoel ik Wiskunde, Taal en Frans. De verruimende vakken zoals WO, muziek en sport verweven we doorheen onze week, vaak zonder dat onze dochter beseft dat ze aan het leren is.Er is echter een kanttekening…Ik ben zelf sterk in Taal (ik heb een allergie aan schrijffouten) en ik spreek vlot Frans. Mijn man is sterk in Wiskunde. Ik zie dus geen probleem om les te geven op het niveau van onze 10-jarige dochter. Wanneer ik in de Facebook groep bepaalde berichten lees van ouders, staan die helaas vol spelfouten en dan stel ik me inderdaad de vraag of ze wel voldoende basis hebben om hun kind te onderwijzen, maar dat is mijn mening natuurlijk 🙂

In ieder geval: voor ons werkt het prima en ik ben HEEL dankbaar dat we deze optie hebben in België.

En jij? Roept dit artikel vragen of opmerkingen bij je op?Let me know!

​X Lazy Bird

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

58 thoughts on “Over Huisonderwijs

 1. Ja wat vind ik hiervan. Ik kan me er eerlijk gezegd helemaal niks bij voorstellen en ben blij dat onze dochters lekker naar school gaan. Ik zou het ook niet kunnen zelf les geven. Maar respect voor wat je doet.

  Like

  1. Bedankt voor je reactie Ingrid! Onder ‘normale’ omstandigheden zou ik dit waarschijnlijk ook niet doen (zeg nooit nooit), maar dit is wel een bijzonder jaar voor ons vanwege de reis natuurlijk!

   X Lazy Bird

   Like

 2. Ik vind het mooi geregeld in Belgie. Zelf ben ik juf, maar ik vind het wel knap als je dit kan met je eigen kinderen. Ik merk dat ik met mijn eigen kinderen zoveel minder geduld heb, dan met de kinderen van een ander…..

  Like

  1. Grappig dat je dat zegt, de juf van mijn dochter zei net hetzelfde 🙂 Ik denk dat het sterk van je kind afhangt vooral!

   X Lazy Bird

   Like

 3. Wat onwijs gaaf, dat jullie dit doen! Best of both sides 😊 Kinderen leren de gewone stof en zien ook nog een stukje van de wereld. Wat geweldig! Inderdaad is het in Nederland volgens mij niet zo simpel… Het lijkt me geweldig om te doen zoiets.

  Like

  1. Je hebt het helemaal begrepen! Ik post binnenkort over onze eerste 3 maanden een blog, heerlijk was het!

   X Lazy Bird

   Like

 4. Wat heerlijk dat jullie een jaartje gaan reizen! Thuisonderwijs geven lijkt me inderdaad pittig. Mijn vriend en ik werken allebei in het onderwijs, dus dit zou altijd nog een optie kunnen zijn in de toekomst 😉

  Like

  1. Het is vooral heel leuk als je niet ‘thuis’ bent, anders zou ik het denk ik minder zien zitten (toch een beetje isolement). In combi met reizen is het gewoonweg prachtig!

   X Lazy Bird

   Like

 5. Mij spreekt thuisonderwijs niet aan, maar het is wel heel fijn dat de mogelijkheid er is in België.

  Like

 6. Ik vind het wel een dappere keuze! Hoop dat het na een jaartje ook weer net zo makkelijk is om het op school op te pakken.

  Like

 7. Ah, je woont in België! Ik vroeg me al af hoe je het voor elkaar had gekregen, want in Nederland ligt dit een stuk lastiger. Gezien de stand van het onderwijs denk ik dat thuisonderwijs helemaal zo gek nog niet is!

  Like

  1. Een Belg ben ik, inderdaad! Ja daar zeg je zoiets, ik heb het er ook wel moeilijk mee en ben blij dat we dit tenminste 1 jaartje kunnen doen…

   X Lazy Bird

   Like

 8. Ik denk dat thuis onderwijs zo z’n voor en nadelen heeft. Mijn voorkeur zou uitgaan om mijn kind naar school te sturen, alleen al voor de sociale contacten.

  Like

  1. Oh ja absoluut, je moet er echt heel goed over nadenken. De meeste families hebben wel onderling speelgroepjes en afspraakjes, uitstapjes naar musea etc. Anders wordt het inderdaad wel een isolement.

   X Lazy Bird

   Like

 9. Jeetje wat een bijzondere manier.
  Ik vind het mooi, maar ik vraag mij af of de kinderen niet het spelen met andere kinderen missen.
  Zelf heb ik nog geen kinderen dus is het niet aan de orde.
  Groetjes,
  Marleen

  Like

  1. Klopt Marleen, dat vind ik het moeilijkste als we onderweg zijn. Thuis is dat eigenlijk niet echt een probleem, dan ziet ze haar vriendinnetjes heel veel, onderweg skypet ze ook wel, maar dat is niet hetzelfde natuurlijk.

   X Lazy Bird

   Like

  1. Bedankt voor je reactie! Voor ons is het heerlijk, dus ik vind er van mezelf niks dappers aan, maar ik kan me voorstellen dat dit niet iets is wat iedereen wil doen…

   X Lazy Bird

   Like

 10. Wauw! Petje af dat jullie dit doen. Ook voor je kind lijkt mij reizen iets heel leerzaams en zeker een verrijking van het leven. Alles uit boeken leren of dingen ondernemen en de “geschiedenis” met eigen ogen aanschouwen. Daar zit nogal een verschil in. Dat laatste lijkt mij trouwens velen malen meer spreken dan het eerste.
  Ik heb overigens nooit geweten dat dit eigenlijk best eenvoudig te regelen is. Behalve in NL dan weer haha.
  Hebben jullie dit ook met jullie kind(eren) besproken voordat de knoop werd doorgehakt?

  Like

  1. Hoi Deborah! Ja de praktijkervaring is ongelofelijk! Zo hebben we in Normandie de herdenkingsplaatsen van WOI bezocht, in Spanje hebben we archeologische sites en musea daarrond gedaan, mijn man en dochter hebben leren surfen…
   We hebben het inderdaad met haar besproken en ze zag dit volledig zitten omdat ze vorig jaar niet zo happy was op school (hele grote klas, saaaaai volgens haar), hoewel ze haar vriendjes bij momenten wel mist.
   Voorlopig is het al een geweldig jaar voor ons geweest!

   X Lazy Bird

   Like

 11. Wat mooi dat dit in België kan. Ik ben erg benieuwd hoe jullie dit gaan vinden om te doen. Bijzonder! Ik woon zelf in Nederland, dus de kans is wat kleiner dat wij hiervoor gaan kiezen met onze kleine madam. 🙂

  Like

 12. Heel bijzonder en echt heel knap van. Ik zou het eerlijk gezegd niet kunnen. Hier zijn experts voor die er voor geleerd hebben en ik zou dat zelf niet kunnen evenaren, al zou ik dat wel fantastisch vinden. want zo’n reis is te gek!

  Like

 13. Wat gaaf! Reizen met de kinderen en wat knap dat je ook het thuisonderwijs gedisciplineerd geeft. Jouw kinderen hebben later geweldige verhalen te vertellen.

  Like

 14. Lijkt me een fijne oplossing! Wat super gaaf dat jullie zo gaan reizen. Echt een droom van mij. Geniet ervan!!

  Like

 15. Nederland moet natuurlijk weer streng zijn. Zo is dat nu eenmaal. Tof dat jullie zelf het onderwijs verzorgen. Ik denk dat je hier ook de aanleg voor moet hebben.

  Like

 16. Oh wat gaaf dat jullie dit doen! De reis maken bedoel ik dan haha. Ik geef les in groep 1 op een basisschool en had vorig jaar een meisje in haar klas dat een wereldreis ging maken met haar ouders. Daar heeft ze zoveel van geleerd! Meer dan ik haar op school had kunnen aanbieden.

  Like

 17. Zo dapper. Het is niet mijn ding en het spreekt mij ook echt niet aan, thuisonderwijs, maar ik heb er ontzettend veel bewondering voor.

  Like

 18. Ik vind het heel goed dat de optie er is in België, gemakkelijker dan in Nederland in elk geval. En het is mooi dat jij en je man gecombineerd een goed aanbod in lessen kunnen geven.

  Like

 19. Schitterend! Ze zal veel meer leren van deze hele reis dan dat ze ooit zal leren op school! Heel leuk! Waren mijn ouders vroeger ook maar zo!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s