Onze Roadtrip langs de Westkust

Ik had al verteld dat wij dit jaar aan huisonderwijs doen, en nu kan je zien waarom! 

In juli kochten we een camper en in september vetrokken we voor het eerste deel van onze trip: vanuit België vertrokken we (ik, Mr Lazy Bird en onze dochter van 10) op een trip van 3 maanden die ons langs de Westkust van Frankrijk, Spanje en Portugal zou voeren.

De eerste kanttekening die ik hierbij wil maken, is dat geen van ons OOIT hiervoor al eens met een camper op vakantie was geweest en er zijn een paar (hum) dingetjes die we geleerd hebben, die heb ik hier samengebald.

Ik neem jullie even mee:

Frankrijk:

Onze reis begon fantastisch door de ontdekking van de prachtige Normandische kust met als hoogtepunt de Cap Blanc Nez, ideaal voor een strandwandeling. We durfden toen nog niet zo goed ‘wild’ kamperen en zijn daardoor op een geweldige camping terechtgekomen in Le Crotoy, waar we het subtropische zwembad helemaal voor onszelf hadden! Het was natuurlijk al 19 september toen…
Het stadje Honfleur is me ook bijgebleven, een heel mooi havenstadje met een aantal leuke musea, o.a. het Boudin museum was heel leuk met kinderen.
​Toen we op weg waren naar de Mont Saint Michel, vonden we deze ongelofelijke plek in La Manche:
De kleine piramide die je links ziet is dus de Mont Saint Michel! Wij stonden ergens aan het einde van een landweg met voor ons enkel nog een schapenweide en daarachter de oceaan en het eiland. De foto is met de Iphone gemaakt en doet geen recht aan het echte zicht: fenomenaal! Dit was ook de eerste keer dat we echt helemaal wild stonden (dus niet op een camperplaats).
Een prachtige ervaring…

Nog zuidelijker was Ile de Ré ook een topper, een super mooi eiland met prachtige zandstranden en een van de mooiste zonsondergangen die we gezien hebben.

​In Ondres stond een emmertje waarin je het afval kon verzamelen dat je tijdens je strandwandeling vond, ongelofelijk wat sommige mensen achterlaten op het strand 😦

Spanje:

De Spaanse Noord- en Westkust zijn waanzinnig mooi, vooral aan de Westkust kom je bijna geen toeristen tegen. Galicië is ons het meest bijgebleven door zijn ongerepte natuurstranden en fenomenale  zonsondergangen.

In San Sebastian zijn we voor het eerst ‘Jezus op een berg’ tegengekomen, daarna zagen we hem nog eens in Lissabon 🙂 We zijn allebei kunstliefhebbers en hebben op weg naar Bilbao een ommetje gemaakt langs Guernica, om op de plaats te zijn waar Picasso zijn meesterwerk op baseerde. Uiteraard zie je nu niets meer van de gruwelen die daar plaatsvonden, maar toch: we WAREN er 😀

Bilbao was ongelofelijk, de camperplaats was echt surreëel, met een panorama zicht over de stad. Natuurlijk bezochten we ook het Guggenheim daar!

Heel leuk was het om onderweg gewoon de pijltjes naar bezienswaardigheden te volgen, zo kwamen we onvoorbereid terecht bij een grote grot met schilderingen en bij een leuk dino museum. Wist je dat  in er Asturië heel veel dino fossielen gevonden zijn? Nu wel 😉

We kwamen al weken pelgrims tegen die op weg waren naar Santiago de Compostela, dus we zijn daar ook een kijkje gaan nemen. Een enorm toeristisch circus helaas.

Onze laatste dag in Spanje was memorabel, nadat we van een prachtige zonsondergang genoten hadden, gingen we nog even op een bankje zitten met daarop de mooie tekst: Bedankt voor het leven! Onze billen hadden het bankje amper geraakt, of we kregen een dolfijnenshow (!!!) te zien in de schemering… een onvergetelijk moment…

Portugal

We hadden gemengde gevoelens over Portugal in het begin. We waren er nog nooit geweest en keken er enorm naar uit, maar toen we er via het westen van Spanje binnenreden voelde het eerst helemaal niet goed! Raar he? Maar dat kan je dus plots hebben, dat je een grens over rijdt en het gevoel hebt: dit is niet mijn plek.

Gelukkig hebben we doorgezet, maar niet zonder eerst nog nipt aan een van de grootste bosbranden die Europa gekend heeft te ontsnappen, door snel snel van Porto naar Lissabon door te steken. Misschien heb je gehoord van die branden die in oktober aan meer dan 40 mensen het leven kostten? Wel, wij wisten helemaal van niks en reden met onze camper over de autostrade, toen we plots overal rook zagen. Mr Lazy Bird vertrouwde het niet en we zijn dus in 1 ruk naar Lissabon gereden (wat niet de bedoeling was). Pas ‘s avonds in Lissabon hoorden we wat een goede beslissing dat geweest was. Hier wat kiekjes van Lissabon:

We zijn er iets meer dan een week gebleven, tot de branden achter de rug waren. We kregen een tip van een vriendin dat er in Peniche een WK Surfen werd gehouden, dus wij daarheen! Daarvoor moesten we een stukje terug naar het noorden, naar het deel dat we overgeslagen hadden dus. Peniche heeft echt ons hart gestolen, we zijn er bijna 2 weken blijven ‘plakken’, zo leuk was het daar! Tot de dag van de wedstrijd hadden we enkel 2 body boards bij, maar vanaf dan hadden Mr Lazy Bird en Little Miss Lazy Bird het surf virus te pakken, dus zijn we alvast voor haar een plank gaan kopen bij Decathlon 🙂
Obidos was ook prachtig, een oude middeleeuwse stad op een berg, heerlijk om er rond te kuieren!
We trokken weer verder zuidwaarts en staken de rivier de Taag over in Lissabon om in de regio Setubal terecht te komen, daar zijn we ook vrij lang gebleven en hebben we zelfs  een paar dagen op een camping gestaan. Op de foto’s hieronder zie je hoe ongelofelijk mooi je kan staan met je camper op een half uur rijden van Lissabon. Als je je stoeltje zet zit je al meteen met de voetjes in het zand. Oh ja, wat eet een Lazy Vegan zoal onderweg? Hier zie je iets wat ik HEEL VEEL gegeten heb: fruit met soja yoghurt en cruesli, een zonnetje erbij en life is GOOOOD!! 🙂
Ondertussen bleven we natuurlijk onze dochter les geven, het hing een beetje af van het weer, de golven en de motivatie hoeveel we op een dag deden, maar we zijn steeds goed op schema gebleven.
Onderweg leer je mensen kennen, dat is heel fijn. Zo kregen we van iemand gepofte kastanjes op 11 november, een traditie in Portugal. Setubal is gekend voor de dolfijnen, helaas zijn wij er een tegengekomen die aangespoeld was op het strand, heel tragisch om te zien maar het hoort erbij natuurlijk.
Praia da Bordeira is een heel bekend strand in de Algarve waar veel surfers zitten. Daar leerden we een tof koppeltje kennen dat ook al een jaar onderweg was. Zij was kapster en op hun van hing: Hair Cut By Pro Free Price, dus 5 minuten later zat ik op het strand terwijl mijn haren geknipt werden, TOP ervaring!
Op 22 november bereikten we het meest zuidwestelijke punt van Europa, in Sagres, en bezochten we de gigantische vuurtoren daar. Ondertussen had Mr Lazy Bird al elke surf shop in Portugal bezocht in de zoektocht naar een surfplank voor hem, maar vanwege zijn lengte had hij er nog geen gevonden. Groot was dan ook de vreugde toen we eindelijk de perfecte plank zagen in Sagres:
Nu ze allebei een plank hadden en we onze eindbestemming gehaald hadden (hier zie je onze trip), was het bijna tijd om weer naar huis te vertrekken, 
maar mijn 2 schatjes wilden niets liever dan terug naar Peniche te gaan, waar het allemaal begonnen was, and so we did…
Kijk eens hoe gelukkig ze zijn 🙂 🙂
Ondertussen was het wel al veel frisser, dus hadden de voetjes iets extra’s nodig, maar daarmee ging het eigenlijk nog prima. Ze hebben tot de laatste seconde in de oceaan gelegen, die 2 van mij. Nog een laatste zonsondergang:
BAM! Als die niet mooi is dan weet ik het ook niet meer! Ondertussen was het al december en dus tijd om de feestdagen met de familie te vieren. Het was wel een kleine schok om thuis te komen, kijk maar:
Yep, dat is onze tuin 🙂
Nu bereiden we ons stilaan voor om opnieuw te vertrekken. De camper staat nog in Portugal, dus binnenkort vliegen we terug naar daar, om nieuwe avonturen te beleven…
​Waar naartoe? Dat weten we nog niet, we zien wel!

X Lazy Bird

45 thoughts on “Onze Roadtrip langs de Westkust

 1. Wat een prachtige foto’s! Behalve die van de bosbranden dan..

  Gave roadtrip zeg! Leuk zo dichtbij huis ook!

  Like

 2. Wow wat een gave reis, ik wou dat ze hier in NL wat makkelijker waren met thuisstudie. Bilbao vond ik prachtig en extreem schoon, Lissabon ben ik in april geweest toevallig

  Like

 3. oh ik ben echt jaloers die natuurstranden en die zonsondergangen lijken mij geweldig. Zalig zo een roadtrip, even relaxen.

  Like

 4. Wat een gave roadtrip! En stoer om dit met je dochter te doen. Leert ze misschien wel meer van dan 3 maanden op school zitten 🙂

  Like

 5. Gaaf dat jullie een radtrip gemaakt hebben langs de kusten van Frankrijk, Spanje en Portugal. Ik ben zelf ook regelmatig in Frankrijk geweest,vind de mensen vooral daar vaak heel gastvrij en vriendelijk.

  Like

 6. Wat gaaf dat je helemaal langs de westkust bent geweest. Prachtige foto’s zeg, ziet er mooi uit. Ik zou ook graag eens zo’n reis maken 🙂

  Like

 7. wat een fantastische reis hebben jullie gemaakt *zegt ze jaloers*. Mooie foto’s ook! Lekker van nagenieten!

  Like

 8. dank je om te delen, wij vertrekken binnenkort met onze twee zoontjes (bijna 5 en 2), de goesting wordt nog groter als ik dit lees 🙂

  Like

  1. Bedankt! Wij hebben er uiteindelijk veel langer over gedaan, van sept-dec en dan na kerst weer verder tot juni. Bijna aan heel schooljaar ribbedebie 🙂 En nu wonen we permanent in Portugal.

   Like

 9. Knap! En uiteindelijk blijven definitief blijven plakken in Portugal. Top! De keuze voor Portugal in plaats van Spanje, kan ik begrijpen ;). Niet teveel reclame maken voor Portugal, hahaha.
  Waar ik naar benieuwd ben, omdat we dat binnenkort ook willen proberen, waar jullie geparkeerd hebben tijdens jullie trip met de camper. Altijd op campings, of mag je overnachten waar je wil/kan? Nooit problemen hiermee gehad? Obrigado.

  Like

 10. Knap! En uiteindelijk blijven definitief blijven plakken in Portugal. Top! De keuze voor Portugal in plaats van Spanje, kan ik begrijpen ;). Niet teveel reclame maken voor Portugal, hahaha.
  Waar ik naar benieuwd ben, omdat we dat binnenkort ook willen proberen, waar jullie geparkeerd hebben tijdens jullie trip met de camper. Altijd op campings, of mag je overnachten waar je wil/kan? Nooit problemen hiermee gehad? Obrigado.

  Like

  1. Hey Marc, bedankt voor je reactie! Je mag niet 100% zomaar overal gaan overnachten, dus wij volgden de adviezen van de apps zoals Park4Night. Je ziet meteen op de kaart waar je kan gaan staan, super handig!

   Like

 11. In mijn reisgids van Portugal staat hetzelfde. Verder heb ik nog niet alles in FR gehad maar dat hoeft ook niet.
  Het was thuis voor een jaartje ook gezellig.

  Veel beter ook voor het milieu. Al dat olie gezuip.

  Kijk ik wil best solidair zijn hoor, dus ik rook gewoon. Kan ook. Ook top ervaring.
  Zo dat is eruit.
  Stiekem wel jaloers hoor. Maar ja, ken niet alles hebben he

  Like

  1. Owww welke reisgids heb je? Misschien moet ik er dan maar eentje schrijven! Ik denk dat we intussen allemaal een jaartje thuis hebben gezeten (wij in Portugal, daar wonen we nu). Dat was inderdaad veel beter voor het milieu. Al maakte het voor ons geen verschil, wij werken altijd van thuis. Of vanuit de camper, zoals in 2017. Groetjes en goede reis als je nog gaat!

   Like

 12. Mooie trip hebben jullie gemaakt. Grappig dat jullie uiteindelijk zijn gaan wonen in het land waarvan je in de 1e instantie geen goed gevoel had. Portugal een prachtig land met een oh zo moeilijke taal. Is het eenvoudig geweest om de camper een periode te laten staan om naar huis te vliegen. Dit lijkt ons nl ook wel iets om te doen.

  Like

  1. Dank voor je reactie! Wij hebben wat rondgevraagd op een camperplaats en kregen toen de gegevens van een plek waar je tegen betaling de camper een paar maanden kan stallen. Helaas heb ik die gegevens niet meer (het is alweer 6 jaar geleden denk ik), maar het is dus zeker mogelijk!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s