Netflix Topper: Peaky Blinders

[:nl]In deze rubriek hoop ik je wat inspiratie mee te geven zodat je door het Netflix bos de bomen nog kan zien. Peaky Blinders werd me aangeraden door een hoop mannelijke kijkers, jawel, en ik had eerlijk gezegd mijn bedenkingen. Het troepje mannen in kwestie zit zelf in het entertainment wereldje en ik verdacht ze ervan vooral interesse te hebben in het ‘sex and violence’ genre. En dat klopt helemaal! Maar ik moet eerlijk zijn: Peaky Blinders gaat een stuk verder dan dat. 

Het verhaal

De ‘Peaky Blinders’ zijn een Ierse bende die in de jaren na WO1 actief is in Birmingham, UK. De 4 Shelby broers hebben geen moeder meer en werden door hun vader verlaten. Onder leiding van de oudste broer Arthur Shelby en hun tante Pol voeren ze een schrikbewind in de arme volksbuurt waar ze wonen en betalen de plaatselijke handelaars hen steekpenningen in ruil voor ‘bescherming’. De politie knijpt een oogje toe tot hoofdinspecteur Chester Campbell (Sam Neill) in opdracht van Winston Churchill de boel komt schoonmaken met behulp van een undercover agente, Grace. Er ontstaat een romance tussen tweede broer Tommy Shelby (Cillian Murphy) en agente Grace, terwijl de situatie tussen rivaliserende bendes de familie bedreigt.

De Cast

Ongetwijfeld de sterspeler van Peaky Blinders is Cillian Murphy, die Thomas (Tommy) Shelby speelt. De échte leider van de Peaky Blinders, want oudste broer Arthur kan de tol die de oorlog van hem eiste moeilijk verteren.

 peaky blinders Cillian Murphy

Ik kende hem nog van de thriller 28 Days Later, zijn opvallendste kenmerken zijn zijn ijskoude lichtblauwe ogen en zijn warme diepe stem die daarmee zo contrasteert. Gaandeweg ga je echt met hem sympathiseren, hoe hardvochtig hij als leider ook is.

De prijs voor beste vrouwelijke rol mag voor mijn part naar Helen McCrory gaan.

Helen_McCrory_portrait

Ik kende deze drama actrice niet, blijkbaar speelde ze mee in de Harry Potter films, maar wat een revelatie!!!! Ze speelt tante Pol, de vrouw die de Peaky Blinder tegenwicht biedt wanneer het testosteron de pan uit swingt. In seizoen 2 en 3 gebeurt er nog van alles met haar dat ik natuurlijk niet ga verklappen, maar ze haalt wel heel haar drama-truukendoos boven 😉

Waarom moet je naar Peaky Blinders kijken?

Je moet zeker kijken vanwege de setting: de serie speelt zich af in de jaren 20 (de roaring twenties) en de kleding is gewoon gewéldig!

De muziek is van de hand van Nick Cave en hoewel ik geen fan ben (sorry) past zijn muziek ongelofelijk goed bij de beelden, geeft deze een extra sinister kantje.

Behalve Sam Neill die commandant Campbell speelt en die me wat teleurstelt, zijn de acteerprestaties van heel hoog niveau. Vanaf seizoen 2 kom je ook Tom Hardy tegen als de Joodse handelaar Alfie Solomons: OMG wat een talent!!

De Peaky Blinders hebben echt bestaan, hoewel de serie volledig fictief is. De bende stond erom bekend dat ze vlijmscherpe scheermesjes in de randen van hun pet naaiden als verborgen wapen. Dit wordt in de serie ook gedaan.

Sterke vrouwenrollen zijn nog steeds dun gezaaid in TV-land, maar ik Peaky Blinders zitten echte Boss Ladies die absoluut niet onderdoen voor de heren, dus dames: kijken!

Om die laatste reden is het ook heel fijn om deze serie samen te kijken als koppel. Er zit echt voor iedereen iets in, Mr Lazy Bird vond hem geweldig en ik ook.

Seizoenen

Momenteel kan je de eerste 4 seizoenen bekijken op Netflix, seizoen 5 zal pas in 2019 verschijnen.

Ben jij ook fan? Of heb je een Netflix tip voor mij?

Laat het hieronder weten in de reacties, geef dit artikel een ‘Like’ of gebruik de deelknoppen!

X Lazy Bird

 [:]

Een gedachte over “Netflix Topper: Peaky Blinders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s