Vegan Valentijn Menu

Ik ben het type dat zich altijd suf zoekt naar de lekkerste recepten voor speciale gelegenheden. Je vindt me dan bedolven onder een stapel kookboeken waar ik NOOIT iets in vind dat ik wil maken (alles lijkt te moeilijk), om dan raad te vragen aan chef Google en uiteindelijk compleet verward mijn toevlucht te nemen tot pitabroodjes met falafel. Hopelijk ben jij helemaal anders dan ik, want ik heb een super Valentijns Menu gevonden! En het dessert hoef je zelfs niet zelf te maken, dat kan je gewoon bestellen!

Voorgerecht: Macarons van rode biet & cashew cheese

macarons-rode-biet-cashew-cheese-kaas-vegan-2

Dit mooie voorgerecht (die kleur!) vond ik op de blog van Veganistisch Koken.

Ingrediënten

Voor de cashew cheese

  • 100 gram cashewnoten – 12 uur geweekt in water
  • 30 ml water
  • 2 teentjes knoflook – geperst
  • 15 ml appelazijn
  • 1 el mosterd
  • 4 el edelgistvlokken
  • peper en zout – naar smaak

Voor de rode biet (en garnituur)

  • 2 (kleine) rode bieten – voorgekookt*
  • 100 gram gemengde sla (bv. rucola, jonge sla, veldsla, …)
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • een scheutje olijfolie
  • peper en zout – naar smaak
  • paar plukjes verse scheuten naar keuze (bv. alfalfa, prei, broccoli, …)

Extra’s: 1 ronde metalen steekvorm van +/- 5 cm diameter.

Bereiding

Voor de cashew cheese

  • Doe de geweekte cashewnoten, de knoflook en 30 ml water in de blender. Mix tot er zo min mogelijk stukjes meer inzitten.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en mix opnieuw tot een gladde, smeuïge massa. Voeg indien nodig wat extra water toe.
  • Kruid af naar smaak met peper en zout.

Voor de rode biet (en garnituur)

  • Was de sla en zwier droog.
  • Snij de gekookte* rode biet in plakjes van +/- 0,5 cm dik. Haal met behulp van de steekvorm mooie ronde schijfjes uit elk plakje (bewaar de overschotjes rode biet voor de afwerking) en bestrooi ze met zout, rozemarijn en peper.
  • Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de rode bietschijfjes 2-3 minuten aan elke kant op medium hoog vuur. Kruid indien nodig bij met zout. Leg ze op een bord met keukenpapier om uit te lekken.

Afwerking

  • Bestrijk de helft van de rode bietenschijfjes met een royale hoeveelheid cashew cheese.
    Leg er vervolgens de overige schijfjes bovenop en schik ze op een bord.
  • Leg een handje sla in het midden en een toefje scheuten op elke macaron. Schep er nog een extra lepeltje cashew cheese bij en besprenkel het gerecht met enkele druppel olijfolie.
  • Bestrooi tot slot met nog wat zwarte peper en rozemarijn. Serveer meteen.

De schijfjes rode biet hoeven niet warm of zo te zijn. IJskoud zou ik deze salade echter ook niet serveren. Gewoon kamertemperatuur is perfect dus.

Hoofdgerecht: Pasta met geroosterde Butternut Pompoen & Boerenkool

kale_butternut_squash_pasta_3

Een gerechtje van de prachtige blog van Julie’s Lifestyle. Ik ben gek op granaatappelpitjes, dus daar zou ik er mega veel van gebruiken!

Ingrediënten

Kokosolie (of olijfolie)
1 medium butternut pompoen, blokjes
1 medium ui, fijngehakt
1 teentje look, fijngehakt (optioneel)
4 grote handenvol gehakte boerenkool (of spinazie, snijbiet, andijvie…)
1 handvol fijngehakte salie (of oregano, rozemarijn…)
1 kop gekookte linzen (of kikkererwten/bonen)
2 bundels bruine rijstnoedels (+/- 250g)
Zwarte peper en Himalayazout of zeezout
Granaatappelpitjes, lente-ui & edelgistvlokken (optioneel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Leg de blokjes pompoen op een bakplaat en besprenkel met wat kokosolie, zout en peper. Rooster 15 minuten of langer, tot de pompoen zacht genoeg is.
  3. Verwarm ondertussen wat kokosolie in een grote pan. Voeg de ui en look toe, breng op smaak met peper en zout, en laat ze glazig worden. Voeg de gehakte boerenkool en salie toe, en laat ze even meestoven. Voeg tot slot de gekookte linzen toe en meng goed. Proef en voeg indien nodig extra kruiden toe. Haal de pan van het vuur.
  4. Kook de rijstnoedels al dente.
  5. Serveer de rijstnoedels met de boerenkool, linzen en geroosterde pompoen. Werk af met granaatappelpitjes, fijngehakte lent-ui en eventueel wat edelgistvlokken. Breng indien nodig verder op smaak met enkele druppels olijfolie, en wat peper en zout.

Dessert: Cheesecake met Bosbessen

blueberry-cheesecake-ig-228x228

Dit mooie dessertje hoef je zelfs niet zelf te maken, dat kan je gewoon zo bestellen bij KobeCakes. En weet je, daarvoor hoeft het helemaal geen Valentijn te zijn hoor 😉

Smakelijk!

X Lazy Bird

Maak jij iets speciaals voor Valentijn? Laat je het weten in de reacties hieronder of geef dit artikel een ‘like’!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s