Behoor jij tot dit zeldzame persoonlijkheidstype? Slechts 1,5% van de bevolking is een ‘INFJ’

[:nl]Vul jij soms van die persoonlijkheidstestjes in? Ik wel. In damesblaadjes enzo. Ik kom dan steeds andere resultaten tegen. Zo was ik soms een introvert en dan weer een extravert. Soms een controlefreak en dan weer een losbol. Een van de bekendste wetenschappelijke tests is de MBTI. Vorig jaar had ik deze genomen en het resultaat was dat ik een INFJ type ben. Dit type is het zeldzaamste van de 16 MBTI types, het is een eigenzinnig, gecompliceerd en soms gewoon ongelofelijk tegenstrijdig (herkenbaar!) persoonlijkheidstype. Dat wist ik toen niet, ik vond het gewoon lollig om de test te doen (doe hem ook maar eens). Maar gisteren las ik toevallig dit artikel over INFJ’s en ik herkende mezelf plots zo hard dat ik gewoon ben beginnen wenen. Echt waar. Ik voelde me zo begrepen door dat stukje tekst, heel raar! Ik heb de MBTI test voor de zekerheid nog een keer gedaan en ja hoor, weer INFJ. Als jij bij de volgende 21 punten ook dat gevoel van herkenning hebt, dan ben je allicht ook een INFJ! 

INFJ

21 Tekenen dat je een INFJ bent

1. Al van toen je klein was, had je het gevoel dat je anders was dan de rest. Zelfs al had je veel vriendjes, het voelde nooit alsof je er echt bij hoorde. Soms deed je hen na zodat ze je zouden accepteren. Dit is normaal voor een INFJ, want we hebben het gevoel van samenzijn en harmonie met onze omgeving erg nodig.

2. Je wil weten wat er ECHT in iemands leven gebeurt, niet de banale dingetjes die ze dit weekend deden of wat ze gekocht hebben in de solden. Je wil diep graven en tot het punt komen dat niemand anders ziet. Die persoon die voor je zit, wat gaat er echt door haar heen? Hoe voelt ze zich echt diep vanbinnen? De facade die mensen rondom zich optrekken kan jou niet bedotten.

3. Het voelt beter voor jou om een plan losjes in mekaar te zetten dan het van A-Z te doorgronden.

4. Je kan zowel ongelofelijk verlegen, stil, en teruggetrokken zijn als charmant, grappig en hilarisch. Voor een INFJ hangt het allemaal af van je situatie, je humeur en je energie, maar vooral van de mensen waar je bij bent.

5. Wanneer een vriendin met een probleem naar je toekomt, zal je gewoonlijk niet meteen je advies of mening geven, tenzij ze daarom vraagt. In plaats daarvan stel je haar vragen die haar een beter inzicht geven in de situatie en in haar gevoelens erover. Soms vertel je een verhaal over die keer dat jou iets gelijkaardigs overkwam, in de hoop dat ze zelf de les eruit zal trekken. Voor jou voelt het vaak alsof je de oplossing duidelijk kan zien, maar je wil niet dat ze doet wat jij zegt omdat jij het zegt, je wil dat het haar keuze is. (Dit is de reden waarom INFJ’s vaak beschouwd worden als natuurlijke adviseurs en raadgevers)

6. Je bent een introvert en je houdt ervan alleen te zijn, maar niet te lang. Uiteindelijk wil je bij je mensen zijn. ‘Jouw mensen’ zijn een handjevol goede vrienden die jou echt begrijpen. Diepgaande gesprekken met deze mensen zijn van onschatbare waarde voor je en optrekken met hen kan je energie een echte boost geven.

7. Je kan zomaar het contact met iemand verbreken wanneer die persoon jou te vaak gekwetst heeft. Het is niet zo dat je dat leuk vindt, maar je doet dit gewoon om jezelf te beschermen. Aan de buitenkant lijkt het misschien alsof jij je zaakjes onder controle hebt, maar vanbinnen ben je extreem gevoelig, in het bijzonder voor de woorden en daden van anderen.

8. Soms ben je zo hard bezig met andere mensen gelukkig te maken dat je vergeet jezelf gelukkig te maken. (Dit is een van de grootste obstakels voor een INFJ)

9. Je denkt geregeld dat je exact kan zien wat iemand anders voelt en je gelooft dat jij weet wat die persoon diep vanbinnen nodig heeft. Je hebt het niet altijd juist, maar je hebt er vaak een vrij goed zicht op.

10. Je hebt het gevoel dat je voor zoveel meer bestemd bent dan je 9-5 job te om de rekeningen te betalen. Je wil mensen helpen en de wereld verbeteren – niet gewoon een loon ontvangen. Het probleem is alleen dat je ofwel niet weet wat jouw ‘grote doel’ is of dat je het wel weet, maar geen idee hebt hoe het te verwezenlijken.

11. Je hebt bijna constant het knagende gevoel dat je het beter zou moeten doen in je leven. Het resultaat daarvan is dat je altijd wel een geheim ‘zelfontwikkelingsprojectje’ hebt lopen zoals bijvoorbeeld gezond leren koken, je grenzen leren stellen, of jezelf beter leren uiten. (Bij mij is dat: Psychologie studeren, zelfhulp boeken lezen, een blog opstarten…). Soms push je jezelf te veel in je pogingen om het ‘perfecte’ leven te leiden.

12. Je bent heel gevoelig, het raakt je dus erg wanneer iemand kritiek op je heeft of teleurgesteld in je is. Daardoor heb je de neiging mensen te gaan ‘pleasen’ uit zelfbescherming, want ze kunnen geen kritiek op je hebben als jij hen blij maakt.

13. Je voelt vaak meteen de sfeer aan van een ruimte wanneer je er binnen stapt. Ook neem je vaak de gevoelens van de mensen rondom je op. Als zij opgewonden zijn, dan word jij het ook. Als ze angstig zijn, dan jij ook. Je hebt dan ook de neiging om eerder met rustige, zelfbewuste mensen om te gaan zodat je niet te veel emotionele troep over je heen krijgt.

14. Je houdt van kwaliteit, zoals lekker eten, mooie kleding en alles wat goed gemaakt is. Je geeft het misschien niet graag toe, maar hoe de dingen eruit zien is belangrijk voor je. Je wordt graag door schoonheid omringd en je neigt naar een fijne, gesofisticeerde (dure) smaak. Maar diep vanbinnen ben je een minimalist. Je hebt liever een of twee prachtige jurken dan tien stuks van Zara.

15. Je geeft ontzettend veel om de mensen in je leven, maar ze weten het vaak niet omdat je je gevoelens eerder voor jezelf houdt. Hoewel je emoties zeer intens zijn, kan het je moeite kosten om ze te uiten.

16. Van nature ben je bedachtzaam, gewetensvol en medelevend. Mensen die niet zo gewetensvol zijn als jijzelf lijken voor jou dan ook ongevoelig en zelfs gemeen.

17. Je houdt ervan te leren, vooral als het gaat over psychologie, persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en bepaalde wetenschappen.

18. Wanneer iedereen over BV’s en BN’ers aan het roddelen is of over andere onbenulligheden, zit jij vaak met je gedachten bij de betekenis van het leven, tijdsreizen, de ruimte en andere epische onderwerpen. Het gebeurt echter zelden dat je het gesprek in die richting stuurt, want je denkt dat niemand geïnteresseerd gaat zijn.

19. Je wil de dingen gedaan krijgen. Je maakt to-do lijstjes en houdt ervan punten af te strepen. Als je geen doel hebt om naartoe te werken, voel je je na een tijdje verloren en verveeld.

20. Wanneer jij passioneel met iets bezig bent, dan kan niks je in de weg staan. Het motto van de INFJ is dan ook : “Onmogelijk bestaat niet, het duurt gewoon een beetje langer.”

21. Anderen zien jou als een wijs persoon met veel inzicht, soms zelfs spiritueel. Ze komen gemakkelijk naar je voor advies en emotionele steun. Je houdt van die rol als ‘wijze persoon’ en je vindt het fijn dat men je nodig heeft, maar het wordt gemakkelijk te veel. Logisch ook, want je bent en blijft een introvert, en soms wou je dat iedereen zijn problemen zelf oploste en je verdorie even alleen liet!

Ben jij een INFJ?

Sommige van deze tekenen zullen voor veel mensen herkenbaar zijn, en elke INFJ is natuurlijk een beetje anders. Maar als je jezelf herkent in de meeste van deze 21 punten, dan is de kans best groot dat je een INFJ bent. Wil je zeker zijn? Je kan het hier makkelijk testen.

Welk type ben jij? Deel je jouw ervaring hieronder?

Vond je dit een leuk artikel? Geef het een ‘like’ of gebruik de social media knoppen om het te delen!

X Lazy Bird

BewarenBewaren

BewarenBewaren[:en]Vul jij soms van die persoonlijkheidstestjes in? Ik wel. In damesblaadjes enzo. Ik kom dan steeds andere resultaten tegen. Zo was ik soms een introvert en dan weer een extravert. Soms een controlefreak en dan weer een losbol. Een van de bekendste wetenschappelijke tests is de MBTI. Vorig jaar had ik deze genomen en het resultaat was dat ik een INFJ type ben. Dit type is het zeldzaamste van de 16 MBTI types, het is een eigenzinnig, gecompliceerd en soms gewoon ongelofelijk tegenstrijdig (herkenbaar!) persoonlijkheidstype. Dat wist ik toen niet, ik vond het gewoon lollig om de test te doen (doe hem ook maar eens). Maar gisteren las ik toevallig dit artikel over INFJ’s en ik herkende mezelf plots zo hard dat ik gewoon ben beginnen wenen. Echt waar. Ik voelde me zo begrepen door dat stukje tekst, heel raar! Ik heb de MBTI test voor de zekerheid nog een keer gedaan en ja hoor, weer INFJ. Als jij bij de volgende 21 punten ook dat gevoel van herkenning hebt, dan ben je allicht ook een INFJ! 

INFJ21 Tekenen dat je een INFJ bent

1. Al van toen je klein was, had je het gevoel dat je anders was dan de rest. Zelfs al had je veel vriendjes, het voelde nooit alsof je er echt bij hoorde. Soms deed je hen na zodat ze je zouden accepteren. Dit is normaal voor een INFJ, want we hebben het gevoel van samenzijn en harmonie met onze omgeving erg nodig.

2. Je wil weten wat er ECHT in iemands leven gebeurt, niet de banale dingetjes die ze dit weekend deden of wat ze gekocht hebben in de solden. Je wil diep graven en tot het punt komen dat niemand anders ziet. Die persoon die voor je zit, wat gaat er echt door haar heen? Hoe voelt ze zich echt diep vanbinnen? De facade die mensen rondom zich optrekken kan jou niet bedotten.

3. Het voelt beter voor jou om een plan losjes in mekaar te zetten dan het van A-Z te doorgronden.

4. Je kan zowel ongelofelijk verlegen, stil, en teruggetrokken zijn als charmant, grappig en hilarisch. Voor een INFJ hangt het allemaal af van je situatie, je humeur en je energie, maar vooral van de mensen waar je bij bent.

5. Wanneer een vriendin met een probleem naar je toekomt, zal je gewoonlijk niet meteen je advies of mening geven, tenzij ze daarom vraagt. In plaats daarvan stel je haar vragen die haar een beter inzicht geven in de situatie en in haar gevoelens erover. Soms vertel je een verhaal over die keer dat jou iets gelijkaardigs overkwam, in de hoop dat ze zelf de les eruit zal trekken. Voor jou voelt het vaak alsof je de oplossing duidelijk kan zien, maar je wil niet dat ze doet wat jij zegt omdat jij het zegt, je wil dat het haar keuze is. (Dit is de reden waarom INFJ’s vaak beschouwd worden als natuurlijke adviseurs en raadgevers)

6. Je bent een introvert en je houdt ervan alleen te zijn, maar niet te lang. Uiteindelijk wil je bij je mensen zijn. ‘Jouw mensen’ zijn een handjevol goede vrienden die jou echt begrijpen. Diepgaande gesprekken met deze mensen zijn van onschatbare waarde voor je en optrekken met hen kan je energie een echte boost geven.

7. Je kan zomaar het contact met iemand verbreken wanneer die persoon jou te vaak gekwetst heeft. Het is niet zo dat je dat leuk vindt, maar je doet dit gewoon om jezelf te beschermen. Aan de buitenkant lijkt het misschien alsof jij je zaakjes onder controle hebt, maar vanbinnen ben je extreem gevoelig, in het bijzonder voor de woorden en daden van anderen.

8. Soms ben je zo hard bezig met andere mensen gelukkig te maken dat je vergeet jezelf gelukkig te maken. (Dit is een van de grootste obstakels voor een INFJ)

9. Je denkt geregeld dat je exact kan zien wat iemand anders voelt en je gelooft dat jij weet wat die persoon diep vanbinnen nodig heeft. Je hebt het niet altijd juist, maar je hebt er vaak een vrij goed zicht op.

10. Je hebt het gevoel dat je voor zoveel meer bestemd bent dan je 9-5 job te om de rekeningen te betalen. Je wil mensen helpen en de wereld verbeteren – niet gewoon een loon ontvangen. Het probleem is alleen dat je ofwel niet weet wat jouw ‘grote doel’ is of dat je het wel weet, maar geen idee hebt hoe het te verwezenlijken.

11. Je hebt bijna constant het knagende gevoel dat je het beter zou moeten doen in je leven. Het resultaat daarvan is dat je altijd wel een geheim ‘zelfontwikkelingsprojectje’ hebt lopen zoals bijvoorbeeld gezond leren koken, je grenzen leren stellen, of jezelf beter leren uiten. (Bij mij is dat: Psychologie studeren, zelfhulp boeken lezen, een blog opstarten…). Soms push je jezelf te veel in je pogingen om het ‘perfecte’ leven te leiden.

12. Je bent heel gevoelig, het raakt je dus erg wanneer iemand kritiek op je heeft of teleurgesteld in je is. Daardoor heb je de neiging mensen te gaan ‘pleasen’ uit zelfbescherming, want ze kunnen geen kritiek op je hebben als jij hen blij maakt.

13. Je voelt vaak meteen de sfeer aan van een ruimte wanneer je er binnen stapt. Ook neem je vaak de gevoelens van de mensen rondom je op. Als zij opgewonden zijn, dan word jij het ook. Als ze angstig zijn, dan jij ook. Je hebt dan ook de neiging om eerder met rustige, zelfbewuste mensen om te gaan zodat je niet te veel emotionele troep over je heen krijgt.

14. Je houdt van kwaliteit, zoals lekker eten, mooie kleding en alles wat goed gemaakt is. Je geeft het misschien niet graag toe, maar hoe de dingen eruit zien is belangrijk voor je. Je wordt graag door schoonheid omringd en je neigt naar een fijne, gesofisticeerde (dure) smaak. Maar diep vanbinnen ben je een minimalist. Je hebt liever een of twee prachtige jurken dan tien stuks van Zara.

15. Je geeft ontzettend veel om de mensen in je leven, maar ze weten het vaak niet omdat je je gevoelens eerder voor jezelf houdt. Hoewel je emoties zeer intens zijn, kan het je moeite kosten om ze te uiten.

16. Van nature ben je bedachtzaam, gewetensvol en medelevend. Mensen die niet zo gewetensvol zijn als jijzelf lijken voor jou dan ook ongevoelig en zelfs gemeen.

17. Je houdt ervan te leren, vooral als het gaat over psychologie, persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en bepaalde wetenschappen.

18. Wanneer iedereen over BV’s en BN’ers aan het roddelen is of over andere onbenulligheden, zit jij vaak met je gedachten bij de betekenis van het leven, tijdsreizen, de ruimte en andere epische onderwerpen. Het gebeurt echter zelden dat je het gesprek in die richting stuurt, want je denkt dat niemand geïnteresseerd gaat zijn.

19. Je wil de dingen gedaan krijgen. Je maakt to-do lijstjes en houdt ervan punten af te strepen. Als je geen doel hebt om naartoe te werken, voel je je na een tijdje verloren en verveeld.

20. Wanneer jij passioneel met iets bezig bent, dan kan niks je in de weg staan. Het motto van de INFJ is dan ook : “Onmogelijk bestaat niet, het duurt gewoon een beetje langer.”

21. Anderen zien jou als een wijs persoon met veel inzicht, soms zelfs spiritueel. Ze komen gemakkelijk naar je voor advies en emotionele steun. Je houdt van die rol als ‘wijze persoon’ en je vindt het fijn dat men je nodig heeft, maar het wordt gemakkelijk te veel. Logisch ook, want je bent en blijft een introvert, en soms wou je dat iedereen zijn problemen zelf oploste en je verdorie even alleen liet!

Ben jij een INFJ?

Sommige van deze tekenen zullen voor veel mensen herkenbaar zijn, en elke INFJ is natuurlijk een beetje anders. Maar als je jezelf herkent in de meeste van deze 21 punten, dan is de kans best groot dat je een INFJ bent. Wil je zeker zijn? Je kan het hier makkelijk testen.

Welk type ben jij? Deel je jouw ervaring hieronder?

Vond je dit een leuk artikel? Geef het een ‘like’ of gebruik de social media knoppen om het te delen!

X Lazy Bird[:]

13 thoughts on “Behoor jij tot dit zeldzame persoonlijkheidstype? Slechts 1,5% van de bevolking is een ‘INFJ’

  1. Ik heb de test moeten doen voor mijn opleiding en ik was inderdaad een INJF
    Wat heb je dat goed beschreven in je artikel!
    Topstuk!

    Like

  2. Ik geloof niet zo in dit soort dingen. Iedereen kan zich wel ergens in herkennen en zo is het heel makkelijk om je in een hokje te plaatsen. Ik zie het liever als: iedereen is anders 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s