Kan een boek je leven veranderen?

[:nl]We leven in een tijd waarin we eigenlijk alles hebben: voldoende te eten, een dak boven ons hoofd, een smartphone en een keukenrobot. En tijd. Tijd om na te denken. Over onszelf. Over het leven. De liefde. Doe ik het wel goed? Moet het niet beter? Ben ik wel gelukkig? En geluk, wat is dat eigenlijk?

Voor elk probleem een boek

Dat er een markt is voor zelfhulpboeken, daar kan je niet omheen. Kijk maar eens rond in de boekhandel. Er is voor elk probleem wel een boek om het op te lossen. Het perfecte leven leiden door het lezen van één boek, dat wil toch iedereen? Maar kan het ook écht?

Ja, het kan.

Ik ben een fan van persoonlijke groei, het maakt ook deel uit van wat ik doe in het leven, als coach. Er ging een wereld voor me open toen ik op mijn 25e begon te lezen om aan mezelf te werken. Ik heb zeker honderd boeken verslonden die me alles geleerd hebben wat ik vandaag weet. Ze hebben me veranderd, gaven me inzichten in mezelf die ik voordien niet had en leerden me om anders om te gaan met de uitdagingen die ik op mijn pad kreeg. Niet alle boeken deden iets voor me, ik heb zo mijn eigen favorieten natuurlijk. Dat ligt niet aan de boeken zelf maar aan wat ik er mee deed. En daar zit het addertje, in dat kleine woordje ‘doen’.

Enter het boek van Marieke Zwinkels, ’40 Dagen Liefde voor Jezelf’.

Niet lezen, maar doen

Wat Marieke Zwinkels heel goed heeft begrepen is dat je door alleen maar te lezen niets zal veranderen in je leven. Het is wat je doét met wat je leest wat het verschil zal maken. Dat inzicht heb ik gedurende de jaren ook gekregen. Ik herkende mezelf in haar eigen verhaal waarin ze vertelde dat ze na de zoveelste inspirerende workshop vol goede moed naar huis ging om enkele dagen later te merken dat er (alweer) niets was veranderd. Het leven van alledag nam steeds weer de overhand.

Tot op de dag dat ze besloot om nu écht aan zichzelf te werken en 40 dagen lang elke dag aandacht te besteden aan liefde voor zichzelf. Haar leven veranderde daardoor volledig en ze schreef er dit ‘doe-boek’ over; een handleiding die ze samenstelde uit haar jarenlange ervaring als coach en inspirator en uit haar eigen traject.

Spiritualiteit en meditatie

Marieke koos voor een formule van 40 dagen, omdat dit in oude en nieuwe spirituele tradities, religies en culturen gezien wordt als een periode van tijd die ware transformatie mogelijk maakt. Je hoort het al, de auteur is heel erg bezig met spiritualiteit. Wanneer je haar website bezoekt, lees je meer over haar spirituele pad en hoe ze anderen daarmee inspireert. Haar 40-dagen-programma bestaat uit meditatie-oefeningen die je dagelijks moet (mag) doen. Er is een basisoefening die je elke dag herhaalt en die wordt aangevuld met specifieke oefeningen gericht op de volgende pijlers:

  • Het hervinden en herstellen van jouw balans
  • Focus leggen op wat je wilt
  • Het gebruiken en vergroten van je voorstellingsvermogen
  • Oprechte aandacht voor jezelf

Het is dus geen boek om lekker in je luie stoel te lezen, er is werk aan de (Z)winkel(s)! Mijn advies? Lees het boek eerst even door zodat je een goed beeld hebt van wat er van je verwacht wordt. Plan je 40 dagen goed in zodat je ook de tijd hebt om de oefeningen te doen en de bijbehorende vragenlijsten in te vullen.

Mijn eigen ervaring

Ik ontving het boek een tweetal weken geleden en las het met veel plezier. Ik kan me volledig vinden in de filosofie van Marieke. Ben ik al bezig met mijn eigen 40-dagen-traject? Nee. Daarvoor heb ik de tijd nog niet gehad aangezien ik op dit moment met mijn gezin door Spanje trek in een camper. De momenten waarop ik me-time heb, zijn erg schaars en de plaats die ik heb om rustig te mediteren is nu nog wat beperkt, als je begrijpt wat ik bedoel. Ga ik het doen? Jazeker! Je hoeft er niet aan te twijfelen, als je écht 40 dagen lang elke dag deze oefeningen doet, kan het niet anders of je leven verandert in de positieve zin!

Ga jij de uitdaging aan?

Het boek is helder geschreven en de methode effectief. Mijn enige vraag is: hoe haalbaar is 40 dagen elke dag die tijd voor jezelf nemen? Het antwoord daarop kan ik je (nog) niet geven. Maar misschien is deze vraag wel juister: hoe haalbaar is het om NIET minstens 40 dagen aan jezelf te besteden? Ik denk dat het antwoord daarop veel duidelijker is… Wat denk jij?

X Barbara

Deze review verscheen eerst op http://www.Gelezen.Online en werd door mij persoonlijk geschreven. Hoewel ik het boek gratis ontving, heb ik geprobeerd zo eerlijk mogelijk mijn mening te gegeven.[:en]No English version, sorry![:]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s