Lees eens een Self Pub boek

Hij is al uit! Vrijdag ontving ik Uitgebroed van Pat Craenbroek dankzij de Facebook groep van het Selfpub Café, en ik kon niet stoppen met lezen 😉

Ik was heel nieuwsgierig naar dit boek. Links en rechts had ik er al wat over gehoord en het was vooral omdat dit een self pub boek is, dat mijn interesse gewekt werd.

Self watte?

Self Published, als in: zelf uitgegeven. Een groeiende wereldwijde trend, ook in Nederland en België. Steeds meer auteurs kiezen ervoor om zelf hun boek uit te geven. En het fenomeen beperkt zich niet tot debuterende schrijvers, nee, ook gevestigde waarden durven zich meer en meer op dit pad te begeven. Waarom? Omdat het kan. Tegenwoordig is het erg makkelijk om via platformen als Amazon en Bol je manuscript op de wijde wereld los te laten. Je behoudt de volledige controle over de redactie en profiteert maximaal van de winstmarges. Als je dan bovendien weet dat een uitgeverij geen marketing budget voorziet voor een ‘gewone’ auteur (lees: geen bestseller kanon) en je sowieso zelf aan promotie moet doen, dan is de keuze voor veel mensen snel gemaakt.

Uitgebroed – Pat Craenbroek

Maar kan dat wel, een goed boek uitbrengen zonder tussenkomst van een uitgeverij? Ik hoopte van wel, maar wist het (nog) niet helemaal zeker. Nu wel. Uitgebroed is een ijzersterk debuut. Op de cover staat ‘literaire thriller’, maar voor mij mag je gerust van een ‘psychologische’ thriller spreken.

Ik ben zo’n type dat tijdens het lezen voortdurend hypotheses vormt over wie wat gedaan heeft en waarom. Als ik het juist heb, vind ik dat teleurstellend. Als ik het fout heb omdat de auteur er op het laatste moment een (tot dan toe) onbesproken personage tussen gooit, ben ik niet alleen teleurgesteld, maar ook verontwaardigd. Als ik, zoals in dit geval, van het ene ‘aha’ moment in het andere val, dan ben ik fan. Pat Craenbroek mag zich wat mij betreft zonder gene naast Nicci French of Karin Slaughter zetten.

De kwaliteit van dit boek is ongetwijfeld grotendeels te danken aan Pat’s achtergrond als gerechtsarts, maar ook haar schrijfstijl kon me bekoren. Je moet als lezer wel bij de pinken blijven, aangezien het verhaal vanuit verschillende personages en perspectieven wordt belicht, maar dat maakt het interessant. De evolutie die hoofdpersonage Lilith Van Winckel maakt naar de ‘dark side’, geeft er een extra luguber sausje aan en getuigt van inzicht in de menselijke geest.

Is er dan helemaal niets op aan te merken?

Wel ja, natuurlijk wel. Uitgebroed zou met een sterke eindredactie nog krachtiger van de bladzijden kunnen vonken. Ook vond ik nog een paar taalfoutjes terug. Jeugdpuistjes, zullen we maar zeggen.

Maar eerlijk… die foutjes vind ik in ‘reguliere’ boeken ook vaak, meer en meer zelfs. Ik veronderstel dat ze er in een volgende druk niet meer in zullen staan, ik ga ze in ieder geval doorgeven aan de auteur.

Samengevat: Vlaanderen is een thriller auteur rijker.

Heb jij al eens een Self Pub boek gelezen? Of denk je erover en één uit te brengen?

X Lazy Bird


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s