Wij wonen sinds 1 maand in Portugal 🥰

Een maand geleden emigreerden we naar Portugal. Een droom die vorm kreeg tijdens onze roadtrip van twee jaar geleden, toen we een schooljaar lang de Atlantische kust afreden per camper. (lees daar hier meer over)

Al/nog maar één maand, het voelt als forever en dat is het waarschijnlijk ook. Een update!

De reis

Het begon al goed toen we op tweede kerstdag vier uur later dan gepland vertrokken omdat we niet alles in de auto kregen… Grote paniek bij mij, rust en kalmte bij Mr Lazy Bird. 
Uiteindelijk is het na het betere Tetris werk en opgetrokken knieën in de auto toch gelukt en arriveerden we na twee dagen rijden en giga file in Parijs in ons nieuwe thuisland.

Onze nieuwe thuis

Voor mij was het erg spannend om het appartement waar we de komende tijd gaan wonen te zien, ik was er namelijk nog nooit geweest en kende het enkel van op foto. Gelukkig is het is boven verwachting. Mijn kerels hadden in de weken voordien echt hun best gedaan om het hier in te richten en al een beetje gezellig te maken, ondanks dat er natuurlijk nog overal dozen staan. 

De eerste dagen was het nog vakantie en namen we de tijd om de omgeving wat te leren kennen. Er is hier een strand waar geen kat/hond komt (behalve wat vissers af en toe) en dat ideaal is voor Luís. Het centrum van Sao Martinho doet erg mediterraans aan omdat het aan een baai ligt waar de oceaan bijna vlak is, met een gezellige wandeldijk en een ligstrand. Niet te groot en best levendig voor de tijd van het jaar met een rommelmarkt enzo.

De kliffen rond Sao Martinho

Op oudejaarsavond gingen we naar het vuurwerk kijken hier, vanop het strand! Dat was alweer een eerste keer die we konden afstrepen.

School

Na de vakantie ging Little Miss Lazy Bird hier voor het eerst naar school. Die eerste dag was heel vermoeiend. We hadden haar ’s ochtends met bibberende knieën afgezet en toen we haar om 16u gingen halen was ze bijna doorzichtig, zo moe was ze. Het is ook wel wat als je de wiskunde les in het Engels te verteren krijgt (wat betekenen die termen in godsnaam allemaal? Alles wat je dacht te weten, valt ineens weg!) en als je klasgenoten tijdens de pauzes vrolijk in het Portugees ratelen. Bovendien was de dag geëindigd met 2 uur sport en dat was ook van een niveau dat iets boven haar petje vloog.

Ondertussen gaan we dagelijks een heel ander kind van school halen: blij gemutst met blozende wangen en vele verhalen. Zo gaan ze een ‘Science Fair’ organiseren op school en werden de kinderen in groepjes verdeeld. Elk groepje zal een ‘experiment’ uitvoeren en bespreken op de Fair, daar is ze reuze enthousiast over. Tijdens de ICT les leerden ze GIMP, een editing programma dat ze van binnen en van buiten kent en dus kon ze daarin uitblinken. Wat een verademing.
Ze krijgt natuurlijk ook les in Portugees, en dat gaat elke dag beter. Vorige week ging ze voor het eerst met de klas op uitstap naar Lissabon, een hele onderneming maar erg leuk.

De International School waar ze zit is echt fantastisch, ze doen alles wat ze kunnen om te helpen. ’s Middags eten alle kinderen verplicht warm, er is keuze tussen vis of vlees. Speciaal voor ons hebben ze nu ook de optie ‘Vegetarisch’ aan het menu toegevoegd. Tenminste, wij waren het laatste zetje dat ze nodig hadden om dat te doen, want er was al langer vraag naar.

Paarden

Een van de grote uitdagingen was om Little Miss zo snel mogelijk weer op een paard te krijgen. In België was dat haar hobby en het was voor ons prioriteit om haar dat weer te gunnen. Ze moest uiteindelijk toch al zoveel achterlaten. We hebben gelukkig een kleine manège gevonden waar ze wekelijks na school kan gaan rijden. Misschien is het daarom, maar toen ik haar gisteren vroeg de balans op te maken na 1 maand Portugal, was ze zeer duidelijk: positief! Ze wil niet meer terug…

Eten

We beginnen onze draai meer en meer te vinden. In het begin was het bijvoorbeeld moeilijk om hier te koken, aangezien ik probeer zo veel mogelijk vegan te eten en ze hier natuurlijk niet de ingrediënten uit de Delhaize verkopen in het winkeltje op de hoek 🙂 Maar ondertussen ken ik wat adresjes (en een heerlijk Indisch restaurant!) en gaat het al beter, al eten we vooral vegetarisch voorlopig.

Sociaal leven

We lieten al onze vrienden achter en hoewel die natuurlijk onvervangbaar zijn 😉 is het wel fijn om hier een netwerk uit te bouwen. Dankzij de school leerden we al wat ouders kennen en werden we hier en daar uitgenodigd. Dat komt dus wel goed. Ook Little Miss Lazy Bird heeft al enkele échte vrienden gemaakt.

Het weer

Tja wat kan ik zeggen. Gisteren was bijvoorbeeld weer een zalige dag: volle zon en bakken bakken bakken op ons terras. Behalve een uitgebreide wandeling langs de kliffen ‘s ochtends hebben we die dag dan ook helemaal NIETS gedaan, en dat was wel eens nodig. We zaten de afgelopen week namelijk in een ‘zoeken naar huizen en gronden frenzy’ waardoor we bijna niets anders deden dan auto rijden, maar dat gaan we nu wat rustiger aanpakken. We krijgen wel al meer en meer een idee van de omgeving hier en van wat de mogelijkheden zijn. De contacten zijn gelegd en we zien wel welke opportuniteiten we tegenkomen. 

Is er dan niks negatiefs te melden?

Nee, sorry, echt niet! Hoewel… Vorige week heeft onze boiler het begeven en sindsdien zitten we zonder warm water. Dat lossen we op door water te koken en in bad te gieten om ons te wassen. Het lukt wel, maar handig is het natuurlijk niet. De nieuwe boiler is besteld en wordt normaal komende week geplaatst. Maar echt, als ik hier naar buiten kijk, ben ik dat meteen vergeten.

Wij blijven dus nog even hier 😉

X
Lazy Bird

4 thoughts on “Wij wonen sinds 1 maand in Portugal 🥰

 1. Wat fijn te lezen dat het jullie allemaal (mens en dier) daar zo goed gaat, en jullie al goed gesetteld zijn!
  Leuke verslaggeving over jullie belevenissen en ervaringen na de 1ste maand Portugal!
  Het ziet er daar geweldig en fantastisch uit en wil het best geloven dat jullie ervan genieten!
  Fijne zondag en hou jullie goed!
  Lieve Belgische groetjes!

  Like

   1. Leuk ‘zomaar’ op jullie pagina te landen! Wij (de helaas véél te jong overleden vader van mijn 2 kids en ik) zouden in 1995 emigreren naar ons geliefde gekoesterde Portugal met 2 hele kleine kindjes van 3,5jr en 1jr. Alles was rond om te gaan.. helaas stopte het daar.
    Geen maand ging voorbij zonder aan Portugal re denken, geen dag was ze uit mijn hart.
    Het IS een gedeelte van m’n hart, waar ik ter wereld ook was/woonde.

    Hopelijk komt het er nog van al zijn m’n kids inmiddels volwassen en zelfstandig wonend, iedereen die me (net) kent kent m’n verlangens❤

    Heel heel veel geluk gewenst en een goede gezondheid voor jullie!!

    Liefs en hartelijke groet,
    Corine

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s