Aangezien de Kerstdagen net achter de rug zijn, dacht ik dat het wel leuk was om een van mijn Kerst Bloopers met jullie te delen 🙂
Het was het jaar 2013 en ik ging mijn best nog eens doen. Op Kerstavond zou de familie bij ons komen eten en deze keer wou ik er echt voor gaan, ik heb namelijk een reputatie. Een niet-zo-heel-goede reputatie.

Pita

In het verleden heb ik mijn gasten namelijk wel eens pita voorgeschoteld als kerstdiner. Dat wil dus zeggen: shoarma uit een pakje, pitabroodjes, mayonaise en sla. In een volgende fase waren het uitgedroogde kwartels en vloog de dampkap ei zo na in brand door een flambeerpoging. Na die kwartels heb ik besloten om gewoon eten van bij de traiteur te laten komen, maar daar liep ook wel eens iets mis bij het opwarmen bijvoorbeeld.

Zandwortel

Ik had dus iets goed te maken en besloot deze keer om ALLES (alles) zelf te maken…
Gelukkig heb ik in de afgelopen jaren wat wijsheid opgedaan en begon ik er goed op tijd aan. Enkele dagen voordien waren meneer Lazy Bird en ik in dit restaurant gaan eten, een aanrader! Alles zelfgekweekt en biologisch, EN lekker. Een van de heerlijkheden die ik daar heb gegeten, was een crème van zandwortel.
Zandwortel?
Nooit van gehoord. Het bleek een van de ‘vergeten’ groenten te zijn, en toevallig vond ik dit heel lekker. Aangezien het ook perfect zou passen bij mijn kerstmenu, zocht ik het recept op, zie hier.
Nu enkel nog zandwortel vinden. Ook hier bood het internet soelaas, naar het schijnt werd zandwortel ook wel gele wortel genoemd, en laten ze die nu toch wel bij ons in de biowinkel verkopen zeker! Ik had maar een 300 gram nodig, maar wijs als ik ben nam ik 200 gram extra mee om alvast mee te experimenteren.
Good thinking.
VERY good thinking.

Komijnprut

Lieve mensen, ik heb het recept nauwgezet gevolgd, echt. Ik bedoel, hoe moeilijk kan het zijn? Maar in tegenstelling tot de oranje crème die ik in Graanmarkt 13 had gegeten, bleef mijn resultaat eerder een gele draderige prut waar je enkel komijn in proefde, boehoe!! Ik kon alleen maar concluderen dat gele wortel toch niet helemaal hetzelfde is als zandwortel. Exit mijn geraffineerde exotische side-dish. De rest van de wortels is ook de vuilbak in gekieperd.

Kroketjes

Maar geen probleem, ik had nog een culinair extraatje down my sleeve: zelfgemaakte aardappelkroketjes!! Na wederom enig opzoekwerk bleek men hiervoor een passe-vite nodig te hebben, dus had ik me op zondag nog snel in de kerstdrukte gesmeten om tot de ontdekking te komen dat er enkel nog dit verkrijgbaar was: ​
passe vite

Een PLASTIEKEN passe-vite. Ja, weet ik veel.

READ  Tournee Minérale: YES You Can!!

Op maandag begon ik eraan: patatjes – de juiste soort en al – gekookt volgens hoe het moet. Toch wat Jeroen Meeus betreft. HOP de daar gingen de patatjes de passe-vite in! En draaien maar…

Weet u al wat er gebeurde? Inderdaad: helemaal niks.

Dat ding draaide gewoon zot. Ik heb zwetend en vloekend alle mogelijke truuks uitgeprobeerd maar zonder resultaat. Tegen de tijd dat meneer Lazy Bird thuiskwam was ik licht hysterisch en rood aangelopen aan het proberen de puree er handmatig met een handdoek door te persen. I kid you not.

Vervolgens heeft mijn held dat ding gedemonteerd en opnieuw in elkaar gezet, met net hetzelfde resultaat: noppes. Komaan, waarom verkopen ze die dingen eigenlijk?? Ik bedoel, TEST iemand zo’n ding uit voor ze dat in productie brengen? Of hebben die gewoon binnenpretjes, wetende dat menig ijverige wannabe kok in tranen zal uitbarsten?

Uiteindelijk had mijn held het geweldige plan om, wederom in kerstdrukte, naar de HUBO te trekken waar ze de normale metalen passe-vite verkopen.

Oh glorie halleluja!

Bovendien heeft hij me van een volgend onheil bespaard door ook meteen een krokettenmasjien mee te nemen, man is me dat een gerief!!!

9200000063281906

Ik ging die allemaal met de hand rollen!! Uiteindelijk ben ik nog een goed stuk de avond in bezig geweest met het maken van de kroketjes, maar ik moet zeggen: het was het allemaal waard. Voor de eerste keer in mijn leven heb ik een volwaardig kerstdiner geserveerd, oh YES!!

X Lazy Bird

16 gedachtes over “ceci n’est pas une passe vite

 1. Laat ons zeggen dat met vallen en opstaan en de nodige dosis zelfrelativering alles altijd goedkomt 😉

 2. O nee Haha wat een verhaal. Het zou mij ook zo kunnen overkomen. Zo enthousiast en dan lukt het niet. Fijn dat alles toch goed is gekomen.

 3. Haha! Wat moest ik lachen. Zo enthousiast en dan loopt alles in de soep. Terwijl je juist kroketten wilde draaien 😉

  1. Ja een heel gedoe inderdaad!!! Maar wel de moeite om het zelf te doen, als je het juiste materiaal in huis hebt tenminste!

   X Lazy Bird

  1. Ja natuurlijk! Ze zijn op tijd klaar geraakt he, dus eigenlijk is er helemaal NIKS gebeurd als ik het niet zou verteld hebben 😉

   X Lazy Bird

Geef een reactie