Ok, dat klinkt een beetje negatief, niet? Maar ik heb wel je aandacht getrokken hoop ik. Het is bijna Valentijn, dus waarom niet even checken hoe het gesteld is met de romantiek in ons land…

De Cijfers

In 2016 waren er 23.583 echtscheidingen in België (bron: Statbel.Fgov), met een gemiddelde leeftijd van 44,6 en 42,1 jaar voor de partners. Ik schrok daar een beetje van eerlijk gezegd, want dat wil zeggen dat ik me bijna in een echtscheidingsbloedbad bevindt tussen mijn vrienden en familie, aangezien we allemaal die leeftijd naderen…

Ik dacht altijd dat scheidingen voorkwamen bij jonge koppels die te snel getrouwd waren en dus voor hun 30ste het bijltje erbij neer gooiden, of omgekeerd: de kinderen zijn het huis uit, je blijkt niets meer met elkaar gemeen te hebben en rond je 50ste is het finito.

Welke redenen geven mensen op voor een scheiding

Nu blijkt die laatste groep (50+-ers) inderdaad een grote groeier te zijn, als je kijkt naar de redenen die mensen opgeven voor hun scheiding in dit artikel van Mens en Samenleving, zie je dit:

 • 62 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te beëindigen dat ze niet meer goed met elkaar kunnen praten.
 • 56 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te beëindigen botsende karakters.
 • 36 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te beëindigen ontrouw.
 • 31 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te beëindigen onverenigbare toekomstplannen.
 • 27 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te beëindigen seksuele problemen.
 • 20 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te beëindigen financiële problemen.
 • 13 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te beëindigen verslavingsproblemen.
 • 9 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te beëindigen onenigheid over het krijgen van kinderen
READ  [:nl]Mijn 'Miracle Morning' Challenge[:en]My 'Miracle Morning'[:]

Herken jij hier iets? Ikzelf heb het meegemaakt dat financiële stress mijn relatie heel zwaar onder druk zette. Gelukkig zijn we dat uiteindelijk wel te boven gekomen.

Maar even terug naar onze 50+-ers van zonet: die 62% die niet meer met elkaar kunnen praten en de 31% met onverenigbare toekomstplannen zouden wel eens 50+-ers kunnen zijn denk ik. Volgens Women’s Health is uit elkaar gaan na het pensioen te wijten aan de verschillende wensen die beide partners hebben. De een wil graag eindelijk op avontuur, reizen, dansen, de wereld zien, terwijl de ander niet liever wil dan gezellig met de kinderen en kleinkinderen naar zee gaan of een avondje voor de TV zitten.

Valse verwachtingen

De meeste strubbelingen in een relatie kan je terugbrengen tot het volgende:

Jij en je partner hebben valse verwachtingen over elkaar en dit lijdt tot teleurstelling en frustratie.

Een voorbeeld is de vrouw die ‘verwacht’ dat haar man af en toe romantisch uit de hoek komt, de man die ‘verwacht’ dat zijn vrouw zowel een intelligente carrière tijger als een zorgende moeder als een top chef is. Dit is niets nieuws, maar aangezien de rollen in een koppel niet meer zo duidelijk afgelijnd zijn als vroeger, zorgt het wel vaker voor irritatie.

Vaak koesteren we die verwachtingen namelijk wel, maar spreken we ze niet uit. Of we spreken ze wel uit, maar hangen er meteen een oordeel aan vast. Of nemen het persoonlijk.

Maar dat wist je waarschijnlijk wel al. Wat zijn de valkuilen voor onze generatie dan, welke redenen staan niet in het lijstje en waarom zullen koppels in 2018 uit elkaar gaan?

READ  [:nl]Onze denkbeeldige hond Luis[:en]Our imaginary dog Luis[:]

Hier een top 3:

1) Je maakt te weinig ruzie

Ok, dit is misschien een beetje raar, maar ruzie maken is op zich niet verkeerd. Communicatie blijft de nummer 1 in een relatie: communiceer op respectvolle manier met elkaar, probeer elkaars standpunt te begrijpen. Luister zonder te oordelen. En ga vooral het conflict niet uit de weg… Maak dus liever ruzie als het nodig is, dan dat je alles opkropt en onder de mat veegt. En maak het nadien uiteraard weer goed, ah ja! 😉

2) Je verliest jezelf uit het oog

Je relatie of je huwelijk is natuurlijk ontzettend belangrijk in je leven, maar JIJ bent nog steeds de ALLER belangrijkste persoon in je leven. Wie ben jij zonder je partner? Wat maakt jou bijzonder? Heb je nog eigen hobby’s of doen jullie altijd alles samen? De persoon die jij bent, is de persoon waar jou partner op gevallen is, hoe meer je je individualiteit opgeeft door je naar de wensen van je partner te plooien, hoe minder aantrekkelijk je voor hem of haar zal worden. Wat een contradictie he? Dus de boodschap is: Be yourself!!

3) Social Media

Ja, hier heb je een hele grote boosdoener. Eerst en vooral kan het je partner ontzettend irriteren als jij teveel tijd aan social media besteedt en continu je smartphone checkt. Anderzijds is ondertussen bewezen dat we een slecht gevoel over onszelf en onze relatie krijgen wanneer we ‘picture perfect’ foto’s van zogenaamde happy couples op onze Facebook feed zien. En tenslotte komen we via social media makkelijker in contact met oude liefdes… Yep.

READ  Gezocht: goede planner!

Het strijdplan voor 2018

Dus, om te voorkomen dat jouw relatie in de scheidingsstatistieken terecht komt ga jij:

 1. Herontdekken wie je bent, misschien door opnieuw een hobby te gaan doen of meer met je eigen vrienden op stap te gaan en niet enkel met gemeenschappelijke kennissen. Doe wat vaker dingen apart, des te leuker is het om nadien bij te kunnen praten.
 2. Je gooit het (respectvol) op tafel als je ergens mee zit, als dit niet werkt mag je ook je stem verheffen. Als dat ook niet helpt dan mag je beginnen stampvoeten.
 3. Je beperkt je social media gebruik tot enkele vaste momenten op een dag.

Happy Valentine’s Day!

X Lazy Bird

Heb jij nog tips of aanvullingen op dit artikel? Deel je ze dan in een reactie hieronder aub?

Via de Social Media knoppen kan je dit bericht ook delen, of geef het een ‘like’!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie