Gepost op

Mag je trots zijn op jezelf of ben je dan een omhooggevallen trut?

 

super-woman-1885016_1920

Ja natuurlijk mag je dat, zul je zeggen. Maar mag ik ook tegen JOU zeggen hoe trots ik ben op wat ik bereikt heb? Hoe geweldig mijn kind is? Wat een prachtige auto ik heb? Welk gevoel krijg jij daarvan over mij? En over jezelf?

Eigenwaarde

Hmmm, nu ga je misschien minder enthousiast reageren. “Eigen lof stinkt” zeggen ze toch…

Maar stel jezelf eens de volgende vraag: waarom zou ik de behoefte hebben om dit aan jou te vertellen? Zou het niet voldoende zijn als ik gewoon trots was zonder dit aan iemand te vertellen?

Wel, als ik voldoende eigenwaarde heb, dan voel ik de behoefte aan erkenning van anderen inderdaad niet zo. Helaas hebben de meesten onder ons die behoefte wel.

Ik geef een paar voorbeeldjes van echte vrouwen (met fictieve namen):

Ilse

Ilse groeide op bij haar mama. Al snel blijkt ze talent te hebben voor gymnastiek en ze schopt het vrij ver in de topsport, ze wordt met haar turngroep zelfs wereldkampioen!

Ondertussen gaat het thuis echter niet goed: haar mama heeft een nieuwe partner met wie het erg botst. Ilse vertrekt op 17 jarige leeftijd van thuis en werkt hard om haar studies te combineren met haar sport. Dat lukt haar zeer goed en ze begint aan een succesvolle carrière.

Ilse stelt hele hoge eisen voor zichzelf op haar werk, net zoals ze dat in haar sport deed, en klimt snel op in het bedrijf. Ondertussen is ze getrouwd en heeft ze 2 dochters, die beiden ook heel actief sporten en door Ilse gecoacht worden. Voor Ilse is het echter nooit goed genoeg, ze pusht haar dochters en vooral ook zichzelf tot het uiterste. Iedere keer wanneer ze op haar werk een promotie behaalt, denkt ze: nu kan ik gaan genieten van wat ik heb bereikt. Maar ze doet het nooit.

Op zeker moment wordt haar oudste dochtertje heel erg ziek, iedereen verwacht dat Ilse nu wel gas zal terugnemen om meer bij haar dochter te zijn, maar het lukt haar niet om haar werk los te laten. Ze moet en zal voor die volgende promotie gaan…

READ  Verandering van spijs doet...

Waarom?

Wat zit hierachter? Waarom heeft Ilse de kick en de erkenning van haar job zo hard nodig dat ze er alles voor opzij schuift?

Juist. Erkenning.

Door haar gebrek aan eigenwaarde (ze heeft zich thuis nooit gewaardeerd gevoeld) heeft Ilse niet geleerd om blij te zijn met wie ze is en gewoon trots op zichzelf te zijn. Ze heeft de erkenning van anderen nodig om zich goed te voelen en dit werkt voor haar als een drug. Van zodra ze niet meer kan uitblinken, valt ze in een gat.

Bea

Bea is altijd een heel braaf kind geweest dat goede punten behaalde op school. Zowel haar leerkrachten als haar ouders verwachtten ook niet minder van haar. Van Bea werd gewoon verondersteld dat ze het altijd goed deed, ze kreeg daar zelden of nooit een compliment voor.

Faalangst

Toen ze begon te puberen en een keer met een 7 in plaats van een 9 naar huis kwam, kreeg Bea de volle laag: hoe teleurgesteld was men in haar! En dat ze toch echt wel beter kon. Bea begint minder goed te presteren en kampt met faalangst. Ze gaat naar de universiteit, maar uit angst geen perfecte punten te kunnen behalen, beslist ze plots om ermee te stoppen en een job te gaan zoeken. Haar ouders zijn razend.

Ze werkt zich stilaan op in haar job en overwint zo haar faalangst. Hoewel ze het eigenlijk heel goed doet, krijgt ze helaas geen erkenning van haar ouders want ‘ze heeft haar diploma niet behaald’. Hunkerend naar een woord van trots van haar ouders, doet Bea hard haar best en ze behaalt (net als Ilse) de ene promotie na de andere.

READ  Hou jij van Gin&Tonic? Dan ben je misschien wel een Psychopaat

Ze doet het zo goed dat ze internationaal gevraagd wordt om voor haar bedrijf trainingen te geven. Overal waar ze komt, krijgt ze erkenning en dat maakt haar iedere keer zo blij dat ze zich volledig op haar carrière stort.

Maar wanneer Bea na zo’n buitenlandse trip weer thuiskomt, zakt ze in een diep gat. Hoewel ze rationeel wel weet dat ze het fantastisch doet, is dat voor haar niet genoeg. Ze blijft hunkeren naar erkenning van buitenaf.

Trots

Het getuigt van een heel goed zelfbeeld en een gezonde dosis eigenwaarde wanneer jij trots kan zijn op jezelf, zonder daarbij de nood te hebben aan erkenning van een ander, zoals dat bij Ilse en Bea het geval is.

Hetzelfde geldt als je oprecht blij kan zijn voor het succes van iemand anders, zonder dat je hier bij jezelf een slecht gevoel over krijgt.

De sleutel?

De meesten onder ons worstelen met een gebrek aan eigenwaarde dat voortkomt uit onze jeugd. Is het dan allemaal de schuld van onze ouders? Maar nee, iedere mama en papa weet dat je het nooit perfect doet en dat je kind je later altijd wel IETS zal kunnen verwijten, haha. Mijn moeder zei vroeger altijd: “een eerste kind is om weg te gooien, dat help je toch om zeep” – 3x raden wie het eerste kind was? Juist: ik. Besefte mijn moeder hoe hard dat kwetste? Nee, natuurlijk niet. Voor haar was het gewoon een grapje.

Trouwens, met naar het verleden te starten en de schuldvinger naar anderen te wijzen, los je ook niks op. Aan je eigenwaarde werken kan je helemaal zelf, dat is het goede nieuws!

Werken aan jezelf

Ik heb een mentor die ik eeuwig dankbaar zal zijn. Hij zette me op het pad naar persoonlijk ontwikkeling toen ik 25 was. Van hem leerde ik om boeken te lezen die me zouden helpen om te worden wie ik echt ben. Je vindt enkele van die boeken terug in mijn blog 10 boeken die je leven veranderen. Ik kan ze met een warm hart aanbevelen.

Wat me echter voorgoed deed veranderen, was een oefening die ik voor 1 jaar lange ELKE DAG heb gedaan. Deze oefening opent je hart, vervult je met dankbaarheid en zorgt dat je trots kan zijn op jezelf, of je nu erkenning van een ander krijgt of niet. Ik durf gerust te stellen dat die oefening me gemaakt heeft tot wie ik vandaag ben…

READ  10 Redenen waarom Introverten geweldige Girl Bosses zijn, en jij dus ook!

Een van de redenen dat ik met deze blog gestart ben, is dat ik niets leukers vind dan jouw leven mooier te maken.

Ja jij daar 🙂

Ik geef je deze oefening dus met veel plezier en hoop dat je er evenveel aan zal hebben als ikzelf!

Heb je er zin in?

Vul hieronder je naam en mailadres in en ik stuur hem naar je op!

Als je de PDF goed hebt ontvangen, raad ik je aan een leeg schrijfboekje te kopen en de oefening vooraan in je boekje te plakken. En vanaf dan is het aan jou…

Veel succes!!!

Ps: terwijl ik deze blogpost schreef, ging ik een kopje Yogi thee zetten. Nu moet je eens kijken welke tekst er aan mijn theebuiltje hing…

yogi thee

You ARE the love!

Als dat niet mooi is…

X Lazy Bird

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie