Voor mijn werk heb al grote delen van de wereld afgereisd. Ik heb daar enorm van genoten en geregeld moet ik mezelf in de arm knijpen. Hoe kan een ‘onnozel maske’ als ik in hemelsnaam zoveel chance hebben? Een mens kan alleen maar dankbaar zijn. Maar zoals met alles heeft ook dat reizen soms een zuur nasmaakje.

Twee jaar geleden hingen Mr Lazy Bird en ik hoog in de lucht, we kwamen terug van Cancun (waar het overigens fantastisch was)

Cancun

en vlogen richting Zaventem, toen een vreemd bericht door de speaker kwam. De piloot meldde ons dat we niet zouden kunnen landen in Brussel aangezien er een ontploffing was geweest. Ze wisten verder niet wat er aan de hand was en we zouden spoedig meer nieuws krijgen.

Nu zat ik toevallig naast een koppel dat werkte als Security op Zaventem en die mensen slaagden erin te communiceren met ‘beneden’, al snel bleek dat er een aanslag geweest was en dat er doden en gewonden waren. De schok was groot, je voelt je al ontzettend kwetsbaar in zo’n vliegtuig, en de wetenschap dat het moment waarop jij zonder enige vorm van controle in de lucht hangt door sommige mensen gezien wordt als het ultieme moment om wat dingen op te blazen is erg angstaanjagend. Op zo’n moment is iedereen meteen verdacht.

aircraft-1362586_1920

Het heeft zeker een uur geduurd voor de piloot het nieuws kreeg dat we zouden mogen landen in Oostende. Er zou transport worden ingelegd naar een stad in Vlaams-Brabant, ik weet begot niet meer welke, dus je kon tot daar mee reizen en dan op eigen kracht verder. Onze auto stond helaas nog op de parking in Zaventem en Mr. Lazy Bird en ik kwamen meteen tot dezelfde conclusie: we gingen geen seconde langer dan nodig was staan wachten in Oostende, op dat moment wisten we niet of Zaventem de enige geviseerde luchthaven was en met zo’n dingen speel je niet.

READ  Another lovely day at Ile de Ré

Ons plan was om van zodra we uit het vliegtuig mochten het gebouw te verlaten en een taxi in te springen, hoe sneller we van de luchthaven weg waren, hoe beter. Onze bagage kon altijd nog achterna gestuurd worden. Het is uiteindelijk maar bagage, daarvoor riskeer je je leven toch niet? Van zodra we de grond raakten en ik mijn gsm terug opzette, drong pas echt door wat er aan de hand was. Mijn toestel ontplofte bijna van alle berichten van bezorgde mensen die wisten dat wij die dag terugvlogen. Heel confronterend, iedereen was rot bezorgd. Ook ons dochtertje had blijkbaar enkele uren van angst meegemaakt toen ze er op school van hoorde. Zielig hoor.

Tot onze frustratie moesten we zeker nog een uur in het vliegtuig zitten wachten tot we toestemming kregen om eruit te komen, als veiligheidsmaatregel natuurlijk, maar je voelt je dan echt een verlamde schietschijf. En ik kan al zo goed tegen stress (rolt met ogen).

dart-board-1955253_1920

We hadden geluk, onze koffers stonden mooi op een rijtje te wachten, dus wij op een spurtje met die valiezen naar de eerste de beste uitgang. Aan de overkant van de straat stonden een paar taxi’s, dus we hebben niet getwijfeld en zijn er meteen in gesprongen. In kan je vertellen, het moment dat je met koffers en al in die taxi zit na al die uren van stress en onwetendheid, het moment dat je de autostrade ziet langs zoeven en je ondertussen op de radio hoort waaraan je nipt ontsnapt bent, op dat moment komt de ontlading. Ik heb als een rietje zitten bibberen en efkes goed gebleit.

READ  Cave men

automobile-1845650_1920

Maar goed, we hebben dus geluk gehad. Ok, het was de duurste taxirit ooit (Oostende-Antwerpen) en onze auto heeft twee weken vast gestaan op Zaventem aangezien de parking daar gesloten werd tot het onderzoek was afgerond en het terug veilig was. Maar dat is niets vergeleken met wat veel mensen die dag kwijt raakten.

En ja, daar sta je bij stil. Het was niet de eerste keer dat we een horror vlucht hadden en ook nu weer zei ik: ‘Dit was de laatste keer, ik blijf thuis!’, maar dat doe je niet.

En nu wil het toeval dat ik dit jaar op 22 Maart wederom in een vliegtuig zal zitten, deze keer naar Los Angeles.

Lig ik daar van wakker?

Nee.

Speelt het door mijn hoofd?

Ja.

Heb jij ooit iets dergelijks meegemaakt? Hoe ga je ermee om?

X Lazy Bird

2 gedachtes over “Zaventem, 22 Maart 2016

  1. Ja leuk was het niet he! Sorry, je reactie was in mijn spam terechtgekomen 🙁 zie hem nu pas!
    X Lazy Bird

Geef een reactie