Deze week krijg je van mij een gezondheidsartikel dat een beetje anders dan anders is. Je kan namelijk nog zo gezond leven als je wil, sommige dingen heb je niet in de hand. Dat weten we allemaal. Wij wonen in de groene bosrijke rand boven Antwerpen en laat dat nu een van de favoriete habitats van de teek zijn. Bijna dagelijks worden we ermee geconfronteerd, en twee jaar geleden was het bingo. Lyme.

Het ene lichaam is het andere niet

Van de vroege lente tot in de vroege herfst is het een wederkerend ritueel ten huize Lazy Bird: teken controle. We zijn er ondertussen best bedreven in geworden en vinden de kleine zwarte diertjes vaak al wanneer ze nog op wandel zijn over onze huid. Wat opvalt is dat Mr Lazy Bird en Little Miss Lazy Bird veel meer aantrekkingskracht hebben op de beestjes dan ik of onze zoon, maar ontsnappen doe ik er ook niet aan. Ik heb er minder dan hen, maar ééntje is al genoeg.

tick-482613_1920.jpg

Waar moet je zoeken?

Wanneer je het internet erop naslaat zie je dat teken zich vaak in warme vochtige holtes goed voelen. Je checkt dus best goed achter je oren, in je knieholtes en ja, ook in je kruis. Ben je een man? Je zal de eerste niet zijn die een teek uit zijn balzak moet verwijderen, dat is namelijk een van hun favoriete verstop plekjes! Maar eerlijk: wij hebben ze al overal gevonden. Ook gewoon op je wang bijvoorbeeld.

Hoe verwijder je een teek?

Je leest er zoveel over, ik weet het. Op Facebook circuleerde een tijdje dat je ze eerst moet verdoven (niet waar). Daarna dat je ze niet met een draaiende beweging mag verwijderen omdat ze dan ‘overgeven’ en je meer kans op besmetting hebt (ook niet waar).

Wat is belangrijk? De teek moet zo snel mogelijk en volledig verwijderd worden. Heb je dus geen speciale tekentang bij de hand? Gebruik dan een pincet, zo doen wij het meestal. Niet aarzelen is de boodschap! Het doet helemaal geen pijn, je voelt alleen een beetje trekken.

Zet je pincet rond het zwarte bolletje en trek in één korte en snelle beweging de teek eruit. Blijft er nog iets achter? Gebruik de pincet dan om dit ook te verwijderen. Ontsmet nadien zowel je huid als je pincet.

Controle achteraf op ziekte van Lyme

Noteer in je agenda wanneer en vooral ook waar exact je een teek uit de huid verwijderde. Men zegt dat op dit moment 10% van de teken besmet is met de Lyme bacterie en de kans is dus reëel dat je ooit een besmetting oploopt. Maar geen paniek! Als je er op tijd bij bent, is er echt niks om bang van te zijn. Je moet alleen weten waar je op moet letten, en daar wringt het schoentje.

READ  Lazy Bird: New year - New blog

Het typische beeld is het volgende: in de dagen/weken na de beet vormt zich een rode cirkel rond de plaats waar je de teek verwijderde. Wanneer je dit opmerkt, ga je onmiddellijk naar de dokter uiteraard en die zal je na een bloedafname een antibiotica kuur voorschrijven. Klaar.

Helaas is het niet altijd zo duidelijk. In de hoop dat ik iemand ermee kan helpen, deel ik graag ons Lyme verhaal met je.

Little Miss Lazy Bird en de ziekte van Lyme

Het gebeurde in juni 2016 , twee jaar geleden. Het schooljaar liep op zijn einde en de kinderen liepen moe en zeurderig rond. Tijd dat het vakantie werd! In de op één na laatste schoolweek ging de toen 8-jarige Little Miss Lazy Bird nog een paar dagen met de klas op kamp. Dolle pret natuurlijk, maar ook heel vermoeiend. Ik herinner me dat ik enkele dagen voordien nog een minuscuul teekje uit haar wang verwijderde, het was zo klein dat er bijna een vergrootglas voor nodig was en ik maakte me er absoluut geen zorgen over. Zoals ik al schreef, teken zijn schering en inslag bij ons. En je leest overal dat enkel volwassen teken een besmetting met Lyme kunnen veroorzaken. En dat je niet besmet kan worden als je ze binnen 24u verwijdert…

De symptomen

De eerste symptomen doken op in de eerste week van de vakantie. Little Miss was op paardenkamp geweest en klaagde over een stijve nek. We weten de klachten aan het paardrijden en maakten ons geen zorgen. Een paar dagen later sprongen de tranen in haar ogen toen ik haar lange haren wou borstelen. Haar hoofd deed zo’n pijn!! Had ze hoofdpijn dan? Nee, het was haar hoofdhuid die ontzettend gevoelig was. Ik begon me zorgen te maken. Nog een paar dagen later begon ze koorts te krijgen. Ze werd ziek en wou niet eten. Op naar de huisarts dan maar! Mijn angst ging richting meningitis, vanwege de pijnlijke nek.

Na een onderzoek van bijna een half uur kon de arts ons gerust stellen: het was zeker geen meningitis. Ze had waarschijnlijk een zomergriepje en de pijnlijke nek was inderdaad vanwege het paardrijden. Opgelucht gingen we weer naar huis en na een weekje was de koorts weer weg, ze voelde zich beter.

Ongeveer vier weken nadat ik dat minuscule teekje had verwijderd uit haar wang, verscheen er een lichtrode streep (geen cirkel!) op haar gezicht ’s morgens. Alsof ze ’s nachts op iets had gelegen met haar wang. In de loop van de dag verdween die weer. Zo ging dat een paar dagen lang door.

READ  Merry Christmas!

Nu heb ik een ontzettend flinke dochter en achteraf gezien vermoed ik dat ze zich heel sterk hield in die periode, maar zich eigenlijk hondsberoerd voelde. Ze is jarig op 31 juli en was die dag stiller en bleker dan gewoonlijk. Ze was ook afgevallen want ze at nog steeds niet goed en ik maakte me zorgen om haar. Mijn intuïtie begon me iets in te fluisteren, hoewel ze niet echt ziek was. Het waren kleine dingen, zo rook ze bijvoorbeeld anders. Ze rook naar ziekte, ik kan het niet anders uitleggen. Ik vroeg me af of het misschien toch Lyme zou kunnen zijn en besloot om opnieuw naar de dokter te gaan, maar deze keer naar een andere.

De test

Het was ondertussen 6 weken geleden dat ik het teekje verwijderde (er waren er ondertussen nog geweest) en ik uitte mijn verlangen om op Lyme te testen. Ik heb moeten aandringen, want er waren géén symptomen die daarop wezen. Er was géén rode cirkel. De streep kwam en ging en was afwezig op het moment dat we bij de dokter zaten. Er was geen koorts meer. Het zou wel overgaan… Ik kan je vertellen dat het geen pretje was om bloed te laten afnemen bij haar, ze huilde ontzettend en ik voelde dat de dokter me een hypochondrische moeder vond die nodeloze testen vroeg. Maar toch. Mijn buik zei dat het moest.

Twee dagen later werd het vermoeden bevestigd, de kleine meid was besmet met Lyme. Ik weet nog hoe de paniek door mijn lijf schoot, je hoort en leest zoveel… De dokter stelde me gerust en zei me dat ze met een antibiotica kuur weer zou opknappen, maar op dat moment geloofde ik even niets meer van wat dokters dachten.

Het resultaat

Maar het werkte. Na drie dagen begon ze eindelijk terug te eten, ze kreeg weer wat kleur in haar gezicht. Wat een opluchting! Maar hoe zou het op lange termijn verder gaan? Ik was eerlijk waar erg bang toen, bang dat we te laat waren. Bang dat we te lang gewacht hadden, dat ik mijn gevoel veel eerder had moeten volgen. Ik voelde me schuldig. Het heeft uiteindelijk meerdere maanden geduurd voor ze weer helemaal de oude was. De antibiotica kuur duurde drie weken, maar het duurde veel langer voor haar energie terug op peil kwam.

Vandaag, twee jaar later, is dit alles helemaal vergeten, maar af en toe denk ik nog wel eens terug aan die periode. Ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen als ik denk aan het machteloze gevoel van toen. Het gevoel dat je hebt als je wéét dat er iets ernstig mis is, maar je weet niet wat. Dat hoop ik nooit meer mee te maken, toch zeker niet met mijn kinderen.

READ  Behoor jij tot dit zeldzame persoonlijkheidstype? Slechts 1,5% van de bevolking is een 'INFJ'

Wat je van ons verhaal kan leren

Achteraf gezien ben ik blij dat ik nu weet hoe het kan gaan met het ziektebeeld van Lyme. We waren er tenslotte op tijd bij en het zal ons niet meer overkomen de symptomen voor een griepje te nemen. Want vergis je niet: je kan altijd opnieuw besmet geraken, je bouwt geen anti-stoffen op tegen Lyme.

Tegenwoordig bestaan er sprays die je beschermen tegen teken, maar vertrouw daar alsjeblieft niet op en blijf goed controleren. Er zou ook een vaccin bestaan dat volop getest wordt. We zien wel.

Mijn raad? Als je in een bosrijke omgeving woont, check jezelf en je kinderen dan dagelijks. Ga je op uitstap? Checken! Wacht niet op de juiste tang maar verwijder de teek asap. Denk niet: het is een klein teekje dus het kan geen kwaad. Denk ook niet: ik heb het binnen 24u verwijderd, dus het kan geen kwaad. Het mini-teekje zat op de wang van mijn dochter, geloof me vrij: het heeft daar niet lang gezeten! En toch…

Geen rode cirkel maar toch grieperige symptomen in de zomer? Laat je testen! Wie weet heb je de teek nooit gezien.

Geen paniek

Heb je net zoals Little Miss Lazy Bird de pech om besmet te zijn? Geen paniek. Maak je vooral geen zorgen. Als je er op tijd bij bent, komt het echt wel goed. Het zijn onbehandelde besmettingen die voor grote problemen zorgen op lange termijn. Het is niet mijn bedoeling om je bang te maken uiteraard. Ik hoop wél dat je alerter zal zijn. Want een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard 😉

Momenteel zijn we nog op roadtrip maar binnenkort zitten we weer in onze ‘tekentuin’. Het zal ons niet tegenhouden om in ieder geval te genieten van de zomer!

Heb je nog vragen voor me? Ik beantwoord ze met plezier. Delen mag!

X Lazy Bird

 

 

 

2 gedachtes over “Waarom wij de ziekte van Lyme niet meteen herkenden en hoe jij dit kan voorkomen

 1. Héél goed dat je dit artikel schreef!! Wij hebben ook al regelmatig teken gehad, vooral onze dochter. Alsof ze een voorliefde voor kinderen hebben, die lelijke teken! Maar ook op onze katten heb ik er al vaak moeten verwijderen. Ik doe het ook met een pincet, zonder angst, want het enige wat ik dan denk is: ‘Weg! Dat beest moet weg!’.
  Ik ken iemand die wél besmet is met lyme en jarenlang heeft moeten vechten vooraleer ze de diagnose kreeg. Voor haar is antibiotica te laat, maar ze wordt nu eindelijk een beetje geholpen. Dus goed dat je je instinct gevolgd hebt en doorgeduwd hebt voor je dochter!
  Toch gek dat je méér en méér teken ziet en ik vraag me echt af waarom ze moeten bestaan… Ik heb ooit eens een egeltje naar het dierenopvangcentrum gebracht en die is een dag later overleden aan een tekenziekte. De man van dat centrum vertelde me dat er zelfs grote herten in het bos konden neervallen door te veel tekenbeten. Jakkes!
  Dus nogmaals: Top dat je dit blogje schreef, hoe meer mensen het weten, hoe beter!
  Groetjes, Sigrid

  1. Hoi Sigrid! Dank voor je reactie! Ik heb ook geen idee waarom ze bestaan, er zal wel een reden zijn… Misschien kan iemand die dit leest daar wel op antwoorden? Dat van die herten wist ik niet! Maar het is logisch, als er meer en meer teken zijn, dan zijn er ook meer besmettingen natuurlijk. Waar woon jij ergens?
   X Barbara

Geef een reactie